6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Dünya Çocuk hakları günü

Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Hale Günaydın, çocuk haklarının önündeki en büyük engelin fakirlik olduğunu söyledi.


'20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü' nedeniyle Samsun Barosu'nda komisyon üyeleriyle birlikte açıklamalarda bulunan Hale Günaydın, çocuk haklarının insan haklarından ayrı olmadığını kaydetti.
1959 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 191 ülkenin imzaladığını dile getiren Günaydın, tüm dünyada çocukların maruz kaldığı hak ihlallerinin devam ettiğini, çocukların şiddet, işkence, taciz, kötü muamele, savaş, istismar, mültecilik gibi her türlü olumsuzluğun mağduru oluğuna dikkat çekti.


Çocukların sözleşme ile teminat altına alınan ve hayata gelmesiyle sahip olduğu sağlıklı yaşam, beslenme, eğitim ve diğer sahip olduğu her türlü hakkı sağlamaya engel en önemli faktörün fakirlik olduğunu vurgulayan Günaydın, "Ülkemizde 18 yaş altı eğitim görmesi gereken nüfusun 3'te 1'i çalışmaktadır. Bebek ölümleri yüzde 0.24 oranla Avrupa Birliği ülkeleri arasında birincidir. Dünyanın birçok yerinde beslenme yetersizliğinden kaynaklanan çocuk ölümlerinde artış vardır" dedi.
Günaydın, komisyon olarak çocuk hakları ihlallerinin peşinde olacaklarını ve yakından takip edeceklerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 16:22:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?