2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Dünya çöl göçüne hazırlanıyor

Dünyada önlem alınmadığı takdirde 2050 yılına kadar milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceği öngörülüyor.


Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü faaliyetleri kapsamında, faaliyetleri sürdüren TEMA, çölleşmeye dikkat çekti. TEMA Samsun İl Temsilcisi Ömer Faruk Sönmez, çölleşmenin küresel bir sorun olduğunu, Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alanın çölleştiğini, yaklaşık 750-800 milyon kişinin ise çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşadığını söyledi.

Küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybının 42 milyar dolar olduğunu, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedelinin ise
sadece 2.4 milyar dolar olduğunu hatırlatan Sönmez, 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceğinin öngörüldüğünü kaydetti.


Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklığın insan güvenliğini tehdit ederken, başarısız politikalar ve iklim değişikliğinin toprağa her zamankinden daha fazla baskı uyguladığını ifade eden Sönmez, "Oysa toprak ve su varlığı güvence altına alınarak ve korunarak hem bu insanların yaşamları iyileştirilebilir hem de dünyanın ortak geleceği güvence altına alınabilir. Türkiye'de her saniye 16 ton tarım toprağımızı erozyonla kaybediyoruz. Türkiye, 500 milyonu tarım alanlarından olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton, her gün 400 bin adet kamyon toprağı erozyonla kaybediyoruz" dedi.
Sönmez, ciddi tehdide rağmen Türkiye'nin halen arazi kullanım planının olmamasına dikkat çekti.

İha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 15:58:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?