4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Dünya standartlarında hastane

DÜNYA STANDARTLARINDA HASTANE

Dünya standartlarında bir sağlık hizmeti vermeye başlayan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, Ankara ve İstanbul'daki köklü eğitim ve araştırma hastaneleriyle boy ölçüşebilir hale geleceği belirtildi.

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Osman Güler, hastane binasında basın toplantısı yaptı ve taşınmayla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Ali Osman Katrancı, Müdür Yardımcısı Halit Kahveci ve Başhemşire Emine Öztürk'ün hazır bulunduğu toplantıda konuşan Başhekim Prof. Dr. Osman Güler, hastane hakkında detaylı bilgi verdi.

18 Ekim 2010 Pazartesi günü itibariyle yeni hastanelerinde hizmete başladıklarını hatırlatan Başhekim Prof. Dr. Osman Güler, taşınma sürecini anlattı. 15 Ekim 2010 Cuma günü her iki hastanelerinde gerekli ön çalışmaları tamamlayarak 16 Ekim 2010 Cumartesi sabahı saat 09.00'dan itibaren 112 Ambulans Servisi'ne ait ambulanslarla yatan hastaların nakline başladıklarını belirten Güler, "Bu hastaların 18'i yoğun bakım hastalarıydı. Saat 12.30 itibariyle de yatan hastalarımızı transfer işlemi tamamlandı. Hastalarımızı sağ salim yeni yerlerine yerleştirdik. 15 Ekim 2010 Cuma günü eski hastanemizdeki rutin işlemlerimiz aksatılmadan gerçekleştirildi. O gün bin 631 hasta muayene ettik. Hatta aynı gece acil ameliyat gerektiren hastalarımızı da ameliyata almış olduk.16 Ekim 2010 Cumartesi sabahı saat 08.00'den itibaren acil hizmetlerimiz hem eski hastanemizde hem de yeni yerimizde başarıyla başlatılmıştır. Dolayısıyla acil hizmetlerimiz bir an dahi durdurulmamıştır. Aynı gün saat 15.00'ten sonra acil hizmetlerimiz daha teşekküllü ve dünya standartlarına uygun olarak yeni mekanımızda sürdürülmüştür" dedi.

Yeni hizmet binalarının toplam kapalı alanının 76 bin metrekare olduğunu ifade eden Başhekim Prof. Dr. Osman Güler, eski ve yeni hastanenin kıyaslamasını yaparak, “Oysa bu alan eski binamız için sadece 38 bin metrekaredir. Yoğun Bakım Ünitesi yatak sayısı ise71'den 85'e çıkmıştır. Kaldı ki, bunun 35'i en ağır hastaların kabul edildiği 3. basamak diye isimlendirdiğimiz Yoğun Bakım Ünitesi yataklarıdır ve dünya standartlarındadır. Eski binamızdaki fiziki şartlar nedeniyle bu standartlar da birimler oluşturmamız asla mümkün olamazdı. Eski yerimizde 11 adet olan ameliyat salonu 14'e çıkmıştır. 13 yataklı olarak dizayn edilen ve Karadeniz Bölgesi'ne hitap eden Yanık Merkezimiz Ankara GATA ile yarışır standartlara sahiptir. Tüm odalarımız tek yataklı olup hepafiltre denilen özel havalandırma sistemine sahiptir. Bu sistem yanık hastalarında en çok korkulan ölüm sebebi olan enfeksiyona karşı en etkili korunma yoludur. Aynı zamanda yanık hastalarımızın ameliyatlarının yapıldığı müstakil bir ameliyathane bu birimimizin içinde kurulmuş bulunmaktadır" diye konuştu.

Zaman zaman basına da yansıyan bazı çevrelerin kasıtlı olarak sürekli gündeme taşımaya çalıştıkları yeni hastanelerinin yatak sayısı meselesine açıklık getiren Başhekim Güler, "Eski binamızda toplam 161 odamız mevcut olup, bunun sadece 23'ü tek kişilik odaydı. Tek kişilik odaların büyüklüğü ise 10 metrekareyi bulmuyordu. Diğer koğuşlara gelince bunlar 3-6 yataklı olup büyüklükleri 14-18 metrekare arasındaydı. Şu anda hizmet verdiğimiz hastanemizde ise 28 metrekarelik 128 adet tek kişilik, 128 adet iki kişilik odalar mevcut olup hepsinin içinde müstakil banyo ve tuvalet bulunmaktadır. Ayrıca, 16 adet de 56 metrekarelik VIP oda mevcuttur. Dolayısıyla toplama baktığımız zaman koğuş türü 161 oda sayısına sahipken yeni yerimizde bu, dünya standartlarında toplam 272 odaya çıkmıştır. Yeni yerimizde de eski hastanemizdeki 600 yatak sayısına ulaşılmıştır. İhtiyaç halinde yeni hastanemiz bir gecede 800 yatak kapasitesine ulaşabilecek fiziki yapıya sahiptir" şeklinde konuştu.

Hastanelerinin 23 Mart 2009 tarihinde Eğitim ve Araştırma Hastanesi hüviyetine kavuştuğunu hatırlatan Güler, şöyle konuştu: "Aradan geçen 19 ay zarfında 136 olan uzman hekim sayısı 151'e çıkmış olup, bunlardan 4'ü profesör 4'ü doçent olmak üzere 10 klinik şefi 5 klinik şef yardımcısı göreve başlamıştır. Bugün itibariyle hastanemizde 14 asistan hekim çalışmaktadır. Toplamda Mart 2009'da 170 olan hekim sayısı 203'e çıkmıştır. Önümüzdeki ilk TUS sınavında tüm branşlarda yeni asistan hekimlerin de kadromuza katılmasıyla Ankara ve İstanbul'daki köklü eğitim ve araştırma hastaneleriyle boy ölçüşebilir konuma geleceğimizi umuyoruz.”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu'na hastanelerine verdiği destekten dolayı teşekkür eden Başhekim Prof. Dr. Güler, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hastanemiz Eğitim ve Araştırma Hastanesi hüviyetini kazandıktan 1.5 yıl gibi kısa bir süre sonra hizmet kalitesini de her geçen gün arttırarak kuruluşunu önemli ölçüde tamamlanmış bulunmaktadır. Yeni binamızda de perifer eğitim ve araştırma hastaneleri içinde öncü rolünü üstlenecek alt yapıya da kavuşarak bölgemiz için gurur kaynağı olacağına yürekten inanıyoruz."

DÜNYA STANDARTLARINDA HASTANE
DÜNYA STANDARTLARINDA HASTANE
İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2010 Perşembe 13:43:02
Güncelleme :4 Kasım 2010 Perşembe 13:53:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?