2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Eczanelerle sözleşme imzalanacak

SGK ECZANELERLE İLAÇ SÖZLEŞMESİ İMZALAYACAK

Samsun SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan, "Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin Sözleşmesi"nin hazır olduğunu belirterek, eczanelerin SGK ile sözleşmelerini yenileyebileceğini söyledi.

Saffet Çalışkan, basın toplantısı düzenleyerek, "Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane ilaç Temin sözleşmesi" ile ilgili bilgi verdi. 2008 yılının ikinci yarısından sonra küresel ekonomik krize bağlı olarak Türkiye'de de ekonomik alanda bazı önlemlerin alınmasının zorunluluğunun doğduğunu belirten Çalışkan, bunlardan birinin de sağlık harcaması olduğunu hatırlattı.

Bu çerçevede kurumları ile ilaç sanayi arasında imzalanan sözleşmeyle ilaç fiyatında indirim yapılmasını sağladıklarını ifade eden Çalışkan, "İlaç Fiyat Kararnamesi, kesinlikle serbest eczanelere yönelik doğrudan herhangi bir karar veya bir uygulama değildir. İlaç fiyatlarındaki bu indirimler hem vatandaşlarımızın ilaç teminindeki giderlerini hem de kamu sağlık harcamalarını azaltacaktır. Bu indirimler kamunun ilaç teminine yapılacak olan yüzde 25-30 civarında ıskonto ile 2010 yılında ilaç harcamalarında 2.5 milyar TL tasarruf yapılmasını öngörmektedir. Serbest eczanelerimizin birçoğu yeni uygulamayla ilgili olarak, daha önceden aldıkları ve raflarda bekleyen ilaçlardan zarar edeceğini açıklamışlardır. Bunun üzerine kurumumuz, eczanelerimizin stoklarda bulunan ilaçları satabilmeleri amacıyla önce 45 gün, daha sonra 30 gün süre tanınmıştır. Bu tanınan ek sürenin kamuya maliyeti 217 milyon TL olmuştur. Bütün bu olumlu destek ve çabalara rağmen, Türk Eczacılar Birliği (TEB) stok zararlarının telafisi konusunu gündemde tutmuştur. İlaç sanayi ile yapılan sözleşmede serbest eczanelerin raflarındaki ilaçların fiyat farklarından doğan zararın karşılanacağı da imza altına alınmıştır. İlaç firmaları da eczanelerin uğraşacağı zararı karşılayacağını, eczanelerin kapatılmasına neden olabilecek herhangi bir durumun bulunmadığını tüm kamuoyuna açıkça beyan etmiştir" dedi.

Saffet Çalışkan, açıklamasına şöyle devam etti: "Kurumumuz ile Türk Eczacılar Birliği(TEB) arasında 19 Ocak 2009 tarihinde imzalanan 01 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin TEB üyesi eczanelerden ilaç teminine ilişkin protokolün fesih edilmesine yönelik gerekli işlemler başlatılmıştır. Ayrıca verilen bu kararla, ilaç fiyatının düşmesi sebebiyle karlarının azalması endişesi taşıyan eczanelerimizin durumu göz önüne alınmış, TEB ile sözleşme bedeli ödeme ve anlaşma karşılığı aylık aidat verme yükümlülüğünden kaynaklanan maliyetlerin kaldırılması amaçlanmıştır. Fesih işlemi tamamlana kadar, eczanelerin reçete karşılayarak kurumumuza fatura etmesi işlemlerinde herhangi bir farklılık yaşanmayacak ve hazırlanan yeni sözleşmeyi belirtilen süre içinde imzalayan eczanelerden, hizmet alınmasına devam edilecektir. Kurumumuzca, eczanelerle sözleşme yapmak amacıyla 'Sosyal Güvenlik Kurumu-Eczane İlaç Temin sözleşmesi' hazırlandı. Eczaneler yapılan bildirim süresi içinde bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nde sözleşmelerini yenileyecektir. Sözleşmesini yenileyen eczanelerin provizyon ekranları bu süre bitiminde kapatılmayacak, ilaç temin etmeye (reçete karşılamaya) kesintisiz devam edilecektir. Bilindiği gibi, TEB kuruluş yasasından gelen tip sözleşme ücreti karşılığında eczacılara dağıtma hakkı bulunmaktadır. Kurumumuz ile sözleşme yapılması esnasında ise eczanelerden bu şekilde bir tahsilat yapılmayacaktır."

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 18:19:00
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 19:12:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?