5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Efsane güreşçinin evi yıkılıyor

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu efsane güreşçi Yaşar Doğu'nun, Samsun'un Kavak İlçesi'ndeki evinin bakımsızlıktan yıkılmak üzere olduğu bildirildi. 

8 Ocak 1961 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu ölen Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu'nun, Kavak'ın Emirli Köyü'ndeki evi yıllardır bakım yapılmaması sebebiyle yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya. Yaşar Doğu, 1948 yılında Olimpiyat Şampiyonluğu, 1951 yılında Dünya Şampiyonluğu, çok sayıda Avrupa ve dünya birinciliği gibi dereceleri bulunan milli sporcunun başarılarından dolayı, örnek ve önde gelen sporcular arasında yerini aldı. İsmi spor salonlarına verilirken adına güreş turnuvaları da düzenlenen milli sporcunun, büyüdüğü evin bakımsızlık sebebiyle yıkılma tehdidi yaşaması güreşçilerin ve duyarlı vatandaşların tepkisini çekti. Köylüler ise evin güreş müzesi haline getirilmesi talebinde bulunuyor. 

Yaşar Doğu, 1940 İstanbul Balkan Şampiyonası'nda Balkan Şampiyonluğu, 1946 Stockholm Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda Avrupa Şampiyonluğu, 1948 Londra Olimpiyatları'nda Olimpiyat Şampiyonluğu ve 1951 Helsinki Dünya Şampiyonası'nda da Dünya Şampiyonluğu derecelerini elde etmişti. Milli formayla 47 güreş yapan Doğu, bu güreşlerin 33'ünü tuşla, 11'ini ittifakla, 1'ini ekseriyetle, 1'ini abandone ile kazandı. 1955 yılında İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nda yaptığı jübile ile güreşi bırakan Yaşar Doğu, daha sonra Milli takımda antrenörlük yaptı. Milli Takım antrenörü olarak 15 Aralık 1955'te İsveç'te bulunurken kalp krizi geçiren Doğu, yurda döndükten sonra genç güreşçileri yetiştirmek için çalışmaya devam etti. Efsane güreşçi Yaşar Doğu, 8 Ocak 1961 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 12:23:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?