2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Egzoz emisyon ölçümleri başlıyor

Samsun İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, araç sahiplerinin egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmaları konusunda uyardı


Egzoz gazı emisyon kontrolleri ve ölçümleri hakkında bilgi veren Çevre ve Orman Müdür Vekili Ömer Albayrak, Türkiye genelinde egzoz gazı emisyonlarının Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği''ne göre gerçekleştirildiğini söyledi. 2009 yılı egzoz emisyon ölçüm bedelinin 21 TL olduğunu belirten Albayrak, Çevre Kanunu uyarınca egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahibine 646 TL, yönetmelikte belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahibine 1 bin 293 TL idari para cezası uygulandığını hatırlattı. Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar 10 yaş sonunda yılda bir denetim yapıldığı uyarısında bulunan Albayrak, taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
Vatandaşların egzoz emisyon ölçümlerini aksatmadan yaptırmalarını isteyen Albayrak, "Çevre ve Orman Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucu, 2008 yılı içerisinde 190 araç sahibine toplam 110 bin 207 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2009 yılı içerisinde ise 13 araç sahibine 8 bin 906 TL idari para cezası kesildi. Egzoz kaynaklı kirliliğin önüne geçmek için temmuz ayı içerisinde de denetimlerimiz sıklaştırılarak devam edecektir" dedi.


Albayrak, 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle egzoz ölçümlerinin TS 12047'yi sağlayan yetkili istasyonlarca yapıldığını, il merkezinde bulunan 13, Bafra ilçesinde 3, Çarşamba ilçesinde 2, Terme ilçesinde 1 ve Vezirköprü 1 adet istasyonda ölçümlerin sürdüğü bilgisini de verdi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2009 Perşembe 22:29:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?