2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Ekmek fiyatlarında indirim!

Samsun'da yerel seçimlerin yapıldığı 29 Mart'ta 75 kuruşa çıkarılan ekmek fiyatı, rekabet nedeniyle bazı yerlerde 40 kuruşa düştü.
Samsun'da 60 kuruştan satılan 300 gram ekmeğe yüzde 25 zam yapılarak, 30 Mart tarihinden itibaren 75 kuruşa satılmaya başlandı. Samsun Fırıncılar Odası'nca yapılan bu zamma çeşitli sivil toplum örgütleri, belediyeler ve vatandaşlar tepki gösterdi.

Ekmeğe yapılan yüzde 25'lik zam, tüm itirazlara rağmen değişmedi. Vatandaşların tepkilerinin artması, işlerin düşmesi ve fırıncıların da bu tepkiyi haklı bulması üzerine rekabet başladı. Fırıncılar arasında başlayan rekabet sonucu bazı bölgelerde ekmek 40-50 kuruştan satılmaya başlandı.


Canik ilçesinde faaliyet gösteren Yavuzler Unlu Gıda yetkilisi Müslüm Memiş, "Yüzde 25'lik zam vatandaşa oldukça ağır geldi. Ayrıca, işlerimizde yarı yarıya düştü. Fiyatı ağır gelmesinden dolayı vatandaşlar ekmeği az almaya başladı. Bu zam vatandaşa ağır geldi. Bununla birlikte kardan zarar etmeye başladık. Ekmeğin hammaddesi ürünlere zam gelmedi. Ekmeği 60 kuruştan satmayı öğrenemeden fiyat 75 kuruş oldu. Bu uygulamadan rahatsız olduğum için fiyatı indirdim. İşlerimiz de 2 kat artış yaşandı" dedi.


Ekmeğe yapılan yüzde 25'lik zammın denge fiyatını aldığını öne süren Aysan Unlu Gıda işletmecisi Yunus Şengül ise, 75 kuruşun kurtardığını, bölgelerinde rekabet yaşanmasından dolayı ekmek fiyatını kendilerine ait olan Aysan Unlu Gıda fırınlarında duruma göre 40-50 kuruş gibi fiyatlarda değiştirdiklerini, ayrıca fiyatların yükselmesiyle birlikte ekmek israfının yaşanmadığını iddia etti.


Ekmekte yapılan zamma itiraz eden emekli vatandaş Hakkı Durmuş, "Aldığımız emekli maaşı oldukça düşük. 75 kuruş ekmek için çok fazladır. Zamdan sonra ekmek almamız azaldı. Bazı fırıncılar israf etmemek için bu zammın iyi olduğu söylüyor. Ama onlar kendilerini düşündükleri için böyle konuşuyor. Gariban israf niye etsin ki ekmeği? İsraf eden her ne koşula olursa olsun eder. Fiyatlar 40-50 kuruş arasında kalsın, ekmekte rekabet en çok bize yaradı" diye konuştu.


Fırıncılar arasında yapılan ekmek rekabeti en çok vatandaşa yaradı. Ancak vatandaşlar, ilerleyen günlerde ekmek fiyatının ne olacağı endişesini taşıyor. Ekmek zammından sonra tarife fiyatını uygulayan birçok fırının da olduğu göze çarpıyor.

İha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2009 Cumartesi 14:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?