6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Elektrik zamları artacak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, enerjide dışa bağımlılık nedeniyle 2009 yılında daha çok elektrik zammı yaşanabileceğini söyledi.


Elektriğe yüzde 34 zam yapılmasının tüketiciye yüzde 10-15 olarak Ekim ayından itibaren yansıyacağını belirten EMO Başkanı Suat Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın karar verdiği otomatik 3 aylık dönemlerde Nisan, Temmuz ve Ekim aylarına yönelik zam kararının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Toplamda yüzde 60 tüketiciye yansıyan yaklaşık yüzde 42 oranında yeni zamlarla birlikte elektriğe zam yapıldığını hatırlatan Yılmaz, dışa bağımlı enerji kaynaklarından dışa bağımlı olarak sürekli artarak devam edeceğini sürekli dile getirdiklerini vurguladı. "Doğalgaz, ithal kömüre yapılacak her şey zam olarak yansıyacak" diyen Yılmaz, "Özellikle doğalgazda dışa bağımlılığın arttığı, elektrik enerjisinde yüzde 50 oranında kullanım bulduğu dönemde zamlar kaçınılmaz. Özel sektörün talepleri doğrultusunda şekillendirilen enerji politikaları ile ülkemiz doğalgaza mahkum hale getirildi. Kamu enerji alanından tasfiye edildi. Özel sektörün inisiyatifine bırakıldı. Özel sektör de yapısı gereği kar getiren doğalgaz santrallerine yönelmiş oldu. Bu nedenle enerji fiyatlarını sürekli artırmaktadır.

Ucuz ve kesintisiz elektrik kullanılabilmesi için kamunun acilen devreye girmesi lazım. Aksi halde 2009 yılında maliyetler daha da artacağından zam oranları yükselecek. Tüketicinin yüklü miktarda elektrik faturaları ödemesi kaçınılmaz olacak" dedi.


Bütün bunların önüne geçilebilmesi için özelleştirme piyasalaştırma uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Kamunun tek elden yürüttüğü merkezi enerji politikaları uygulanmalıdır. Yerli yenilenebilir enerji kaynaklarının ön planda tuttuğu yatırımlar buna göre planlanmalı. Doğal enerji kaynakları bizden az olan ülkede dahi görülmeyen enerjide dışa bağımlılığın önüne geçilmelidir. Elektrikte dışa bağımlılık arttığı için zamlar kaçınılmaz. Doğalgaz, ithal kömürde bağımlı olduk, yerli yenilebilir enerji kaynaklarına dönüş yapmalıyız" diye konuştu.


Dağıtım şirketlerinin yüzde 34 oranın kendi maliyetlerine nasıl yansıyacağını Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) gelecek karar doğrultusunda uygulayacağını ifade eden Yılmaz, tüketiciye yansımanın yüzde 20'den fazla dahi olabileceğini, TEDAŞ maliyetlerinin değerlendirilmesinin ardından net oranın belli olacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2008 Cuma 12:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?