2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Emekliler zamma tepki gösterdi

Karadeniz İşçi, Memur, Bağkur Emeklileri Derneği (KİMBED) Genel Başkanı Nihade Saraç, 2009 yılında emekli aylıklarına 6 aylık enflasyon tahminleri çerçevesinde ocakta yüzde 4.89, temmuzda ise yüzde 3.76 oranında zam yapılmasına tepki gösterdi.

Üye sayılarının gün geçtikçe arttığını belirten Nihade Saraç, il ve ilçelerde toplam bin 200 üyeye ulaştıklarını, ilk etapta hedeflerinin sadece Samsun merkezinde 20 bin üye sayısını oluşturmak olduğunu ve bunu da başaracaklarına inandığını söyledi. KİMBED'in yerelde ağırlığı olan bir konuma geldiğini söyleyen Saraç, şöyle konuştu: "Yönetim şeklimizde katılımcılık ve sorumluluk anlayışımız vardır. Üyelerimizin sorunları hiçbir ayrım gözetmeksizin sosyal hak ve menfaatleri sonuna kadar savunulacaktır.

Özellikle son zamanlarda kriz kapımıza dayandı, teğet geçecek derken kriz kapıdan içeriye girdi. Burada etkilenen toplum tabakalarının en altında emekliler geliyor. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, emeklilerin yüzde 80'i açlık sınırının altında, yüzde 20'si de yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Özellikle 2008 yılında emeklilerin maaşlarında düşme ve gerileme görülmüştür."

Emeklilerin, kırgın, mağdur ve buruk bir yaşam sürdüğünü anlatan Saraç, sözlerine şöyle devam etti: "2009 yılında emekli aylıklarına 6 aylık enflasyon tahminleri çerçevesinde ocakta yüzde 4.89, temmuzda yüzde 3.76 oranında zam almıştır. Verilen ortalama yüzde 8'lik zam 1 yıl boyunca emeklilerden en az yüzde 58 olarak geri alınacaktır. Yetkililer kaşıkla verip kepçeyle geri alıyor. Ben bu konuda eminim. Bizler insan gibi yaşamak istiyoruz."

Çalışanlara verilen bir seyyanen zam olduğuna dikkat çeken KİMBED Genel Başkanı Nihade Saraç, yakın bir tarihte bu seyyanen zamlardan kendilerinin de istediğini ancak lafının bile edilmediğini ifade etti.

Bu zamdan emeklilerinde yararlanması gerektiğini anlatan Saraç, sözlerini şöyle tamamladı: "Arjantin'de yaşanan kriz ilk önce emeklilere verilen zamla atlatıldı. Arjantin, Türkiye'den çok daha kötü bir ekonomik dönem geçirmişti ve krizi atlatmak için ilk başta emeklilere yüksek olarak zam yaparak başladı. Bizim ülkemizde durumun tersine bir tutum sergilendi. Arjantin'de emeklilerin ekonomik durumu düzeldi ve piyasaya yansımasının ardından kriz kısa zamanda atlatıldı."

İHA
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 12:36:22
Güncelleme :2 Ocak 2009 Cuma 15:35:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?