5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

En çok ihracat Almanya'ya

Samsun'da 496 işletmede yapılan araştırma sonucunda işletmelerin yüzde 68.74'ünün ihracat yapmadığı, ilden en çok ihracatın Almanya, Gürcistan ve Fransa'ya gerçekleştirildiği ve işletme sahiplerinin ihracatı gerekli görmediklerini söylemesinin handikap olarak değerlendirildiği belirtildi. 

Türkiye çapında araştırılan 43 bin 642 işletmeden 496'sı Samsun'da bulunuyor. Samsun'daki işletmelerin yüzde 37.51'i 1-9 arası çalışanlı mikro işletme. 10-50 arasında işçi çalıştıranların oranı yüzde 52.8. Bu işletmelerin yüzde 22.58'i gıda, yüzde 18.75'i mobilya sektöründe faaliyet gösteriyor. Veriler 496 işletmenin yarıdan fazlasının limited şirket olduğunu gösteriyor. İşletmelerin yüzde 78.25'inin yeni kurulması, yüzde 14.93'ünün aile şirketi olması dikkat çekiyor. 

Şirketlerin tepe yönetiminde ise yüzde 69 oranıyla işletme sahipleri bulunuyor. Samsun'daki işletme sahiplerinin yüzde 74.77'si lise ve ilköğretim okulu mezunu olmasına rağmen yönetimde yüksekokul mezunlarına yer veriyor. Çalışanların yüzde 56'sı ilköğretim, yüzde 25.72'si ise lise mezunu. Endüstri Meslek Lisesi mezunu çalışanların oranının yüzde 6.9 olması düşündürücü bulunuyor. Samsun'da araştırmaya konu olan 496 şirketten yüzde 68.74'ü ihracat yapmıyor. İhracat yapılan ülkeler arasında Almanya yüzde 27.4 ile birinci, Gürcistan yüzde 24.66 ile ikinci, Fransa yüzde 19.86 ile üçüncü sırayı paylaşıyor. Bu ülkelerin ardından Rusya, Azerbaycan, İran, İngiltere ve İtalya geliyor. Şirket temsilcileri ihracat yapmama nedeni olarak; iç pazarla tatmin olma, kaynak yetersizliği, aracı firma bulunmamayı gerekçe olarak gösterirken, kanaatkarlığın şirketler için batmanın başlangıcı olduğu vurgulanıyor. 

Samsun'da araştırılan şirketlerin yüzde 66.53'ü internete bağlı, e-ticaret yapanların oranı ise yüzde 7. KOSGEB'den yüzde 30 oranında destek alan şirketlerin yurtdışı fuarlara katılım oranı yüzde 13, yurtiçi fuarlara katılım oranı ise yüzde 42'ler seviyesinde. İşletmelerin içe dönük yapısından dolayı kendilerini yeniden yapılandırma aktivitesi yetersiz. Danışmanlık ve eğitim hizmet alımına yönelmeyen işletmeler, uzman personel, markalaşma ve kalite iyileştirmesine ihtiyaçları olduğunu bilmesi sevindiriyor. 

Uzmanlar, Samsun'daki KOBİ'lerin gıda ve mobilya sektöründe yoğunlaştığına işaret ederek, imalatta çeşitlilik ve farklılaşma yolunu seçmesini öneriyor. Uzmanlar, Samsun'un firmalarının dışa açılması, iç yapılanmayı hızlandırması, bilgilenme ve proje geliştirme yönünde gelişmesi ve kaynağa ulaşmak için fikir üretmesi gerektiğine değiniyor. 

Bu arada, Samsun'daki işletmeler ortaklıktan da hoşlanmıyor. İşletmelerin yüzde 92'si yurtdışı, yüzde 95'i yurtiçi ortaklığa karşı. Yeni ürüne yüzde 83, maliyet düşürmeye ise yüzde 82 oranında bir karşı çıkış var. Bu da Samsun'daki işletmelerin rahat olduğunu gösteriyor ve bu rahatlığın sonun başlangıç noktası olduğu uyarısı yapılıyor.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2006 Salı 09:36:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?