5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

En çok şikayet 'cep'ten

Samsun'da, 2006 yılının ilk 10 ayında bin 184 tüketici, aldıkları ürünlerle ilgili şikayette bulundu. En çok şikayet edilen ürünler arasında cep telefonları, çat kapı yoluyla satılan sağlık gereçleri, giyim eşyaları ve ayakkabıların geldiği bildirildi. 

İlde, 2005 yılından devir olan 238 şikayetle birlikte toplam bin 422 başvuru Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından incelendi. Şikayetlerden 96'sı ön görüşme ve uzlaşma sonucu, 29'u da reddedilerek Hakem Heyeti'ne aksettirilmedi. Kalan bin 297 şikayet başvurusundan 947'si tüketici lehine, 279'u aleyhine sonuçlandı. 71 şikayetin ise değerlendirildiği bildirildi. Tüketicilerin şikayetinin 632'sini cep telefonları, 172'sini kapıdan satışlar ve kalanını giyim eşyası ve ayakkabıların oluşturması dikkat çekti. Cep telefonlarında yedek parça yetersizliği, ürünün gümrüklerde beklemesi ve 30 günden fazla serviste bekletilmesi, garanti süresi içinde aynı arızanın 2, değişik arızaların 4'ten fazla olması ve ürünlerin klonlanmış (kaçak ve elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş) olması şikayete konu oldu.
Kapıdan satışlarda ise, ağırlıklı olarak "sağlık ürünü" diye anılan bel inceltme, zayıflama kemerleri, tansiyon ölçme aletleri ile küçük ev aletleri ve mutfak takımlarından yakınıldı. 

Samsun Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Arslan, tüketicileri uyararak, "Tüketicilerimiz alışverişlerde fiyat, kalite, satış sonrası hizmet ve servis ağı olan ürün ve markaları tercih etsin. Fiş veya fatura alsın. Satıcı tarafından onaylı garanti belgesini de almayı unutmasın. Şikayet başvurularında fatura ve garanti belgesinin yanı sıra servis belgeleri de mutlaka gerekmektedir. Kapıdan satışlarda ise dikkat edilecek hususlar var. Çatkapı pazarlamacılar özellikle kırsalı tercih ediyor. Tüketicilerimiz sözleşmeleri dikkatle okumalıdır. Düşünmeden ve fiyat araştırması yapmadan hiçbir şeyin altını imzalamamalıdır. Satış gerçekleştikten sonra müşteri sözleşmenin bir nüshasını almalı, peşinat ve senet vermemelidir. 7 gün içinde ürünü almaktan caydığı ibaresini sözleşmede mutlaka görmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 10:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?