6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Enerji bitkileri merkezi kurulacak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ne (KTAE), Türkiye'de ilk ve tek olacak 'Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi' kurulacak.


Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, 'Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi' olma yolunda ilk adımı attı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) hedefleri doğrultusunda KTAE'nin bünyesinde oluşturulması planlanan "Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi" için Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulmak üzere alt yapı projesi hazırlandı. DPT'ye sunulan proje kabul edildi. Proje kapsamında 2009 yılında kurulması çalışmasına başlanacak ve 3.5 milyon YTL'ye mal olacak merkezin 2010 yılında KTAE bünyesinde faaliyete geçmesi planlanıyor.
Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi Proje Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mustafa Acar, projeyle ilgili olarak, DPT'ye sunulan projenin kabul edilmesiyle kurulacak olan Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi'nde biyodizel, biyoetanoz ve biyokütle olmak üzere 3 ana başlık altında çalışılacağını söyledi.


Projede 12 uzmanla çalışılacağını belirten Mustafa Acar, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız bu enerji projesine çok önem vermekte. Bu doğrultuda tek bir merkez oluşturmak istendi. Enerji bitkileri konusunda Samsun tek merkez olacak. Burada yapılacak olan çalışmada yağlı tohumlardan yakıt elde edilecek, yağlar biyodizele çevrilecek. Ardından biyodizel kalite standartlarında olup olmadığı kontrol edilecek. Bu doğrultuda ekonomik anlamda Samsun ve Türkiye'ye bir kazanç sağlayacak ve petrolde dışa bağımlılık azaltılmaya çalışılacak" dedi.


Projeyi Samsun açısından da değerlendiren Mustafa Acar, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tek merkezi olan bu enstitü, Samsun'u ön plana çıkaracak. Özellikle enerji bitkileriyle ilgili bir gündem olduğu zaman Samsun akla gelecek. Bu projeyi, Samsun'un tarım şehri olması için büyük bir adım olarak görüyoruz" diye konuştu.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasan Özcan ise Samsun'a bu yatırımla büyük bir kaynak sağlanmış olacağını, bu nedenle bu projeye önem verdiklerini söyledi. Özcan, tarım anlamında Samsun Karadeniz Araştırma Enstitüsü'nün Türkiye'nin merkezi olacağının altını çizdi.
Enstitüsü Müdürü Hasan Özcan, Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi Proje Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mustafa Acar'a sertifika, projeye emeği geçenlere plaket verdi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 10:55:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Servet ALKAN IP: 85.103.5.xxx Tarih : 21.11.2008 20:53:51

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Özellikle Enerji Bitkileri Araştırma Merkezi Proje Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mustafa Acar'dan. Samsun ve çevre illeri için, tarım bakımından çok iyi olcağını düşünüyorum. Kolaylıklar dilerim...