5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Enerji verimliliği hareketi

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "100 vatlık akkor denilen lambaların 20 vatlık verimli lambalar ile tüm ülke genelinde değiştirilmesi, 2 Keban Barajı kadar enerji tasarrufu demektir" dedi. 

Valilik Brifing Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, tüm ülke genelinde düzenlenen 'Enerji Verimliliği Kampanyası' çerçevesinde Samsun'da da 'Enerji Verimliliği Hareketi'ni başlattı. Türkiye'de yıllık enerji talep artışının yüzde 5'i geçtiğine dikkat çeken Vali Güzeloğlu, "Artan enerji talebi ve enerji ihtiyacıyla birlikte enerji kaynaklarıyla dışa bağımlı olduğumuz ve enerji kaynaklarının yetersizliği, ülkemizde enerji maliyetinin ve enerjiye harcanan kaynağın çok artmasına ve yükselmesine neden olmuştur. Artan enerji talebiyle birlikte enerji kaynaklarının ancak yüzde 27'sini kendi yerel kaynaklarından üretebilen ve bunun dışında kalan kısmını dış kaynaklardan alım ile destekleyen ülkemizde enerji verimliliği çok önemli, öncelikli ve zorunlu bir hale gelmiştir. Öncelikle belirtmek gerekir ki, enerji verimliliği bir fedakarlık değil, bir sosyal bilinçlenme ve bu noktada her bireyin ekonomik anlamda gerek kendi ekonomisini gerekse de ülke ekonomisini doğrudan olumlu yönde etkileme sürecidir" diye konuştu. 

2008 yılının enerji verimliliği yılı ilan edildiğini ve bu yıl içinde enerji verimliliği hareketi başlatıldığını ifade eden Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Bugün her 1 dolarlık enerji tasarrufu enerji alanında 3.5-4 dolarlık bir yatırımı önlemek noktasında çok açık olumlu bir etki oluşturmaktadır. Bugün ülkemizde gerek özel konut alanlarında gerekse kamu kurum ve binalarında gerekse de sosyal ve toplumsal yaşamın her alanında enerji verimliliği konusunda yapılması gereken, alınması gereken çok temel önlemler bulunmaktadır. Ülkemiz genelindeki binaların ancak yüzde 10'unun yalıtımlı olduğunu düşünürsek binalardaki enerji kayıp ve kaçağımızın ne kadar büyük ve korkunç boyutta olduğunu tespitimiz mümkün olacaktır" şeklinde konuştu. 

Bu kapsamda enerji verimliliğine dönük alınması gereken tüm tedbirlerle ilişkili olarak Samsun'da da 'enerji verimliliği hareketi'ni başlattıklarını kaydeden Vali Güzeloğlu, şunları kaydetti: "Kampanya Valiliğimizin denetim ve gözetiminde sürekli ve sürdürülebilir kılınacaktır. Unutulmamalıdır ki, evlerde bu gün kullanılan 100 vatlık akkor denilen yüzde 80'i ısı ve ne yazık ki yüzde 20'si ışık saçan ampul ve lambaların yerine 20 vatlık verimli lambaların değiştirilmesi halinde ortaya çıkacak tasarruf tüm ülke genelinde bunu yaptığınız anda 2 Keban Barajı kadar enerji tasarrufu demektir. Bu da ülkemiz açısından yaklaşık 50 milyon varil petrole eşittir. Her evde böyle bir lambaya dönük tasarrufun böyle bir sosyal sorumluluk çerçevesindeki çabanın ülke açısından getirisinin büyüklüğünü görünce inanıyorum ki, herkesin bu çabada yer alması zorunlu ve sorumlu bir birey kimliğinin gereğidir. Bu başlık altında yapılacak tüm çalışmalarda kamu kurumlarındaki enerji kullanımı, bunun denetlenmesi, enerji kullanımına konu süreçlerin verimlilik temelinde sorgulanması, özel iş yerlerinde tüm enerji kullanımının yine bu çerçevede öngörülmesi, tüketici alışkanlıkları ve tercihlerinde örneğin, beyaz eşyada enerji verimliliği yüksek olan modellerin tercih edilmesi, buna dönük bilinçlendirmenin gerçekleştirilmesi tüm bu çalışmalarda özellikle eğitim çağındaki çocuklarımızın gönüllü bir enerji verimliliği hareketi elçisi olması amaçlanmaktadır." 

“Enerji verimliliği ile amaç, enerji maliyetini azaltmak ve gerekli tasarrufu sağlamaktır" diyen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"İnanıyorum ki, tüm vatandaşlarımız kendi ölçeğinde ve tüm kurum ve kuruluşlarımızda kendi sorumlukları çerçevesinde bu kampanyaya en üst düzeyde katılacaklardır. Ülkemizin geleceği adına bir sosyal sorumluluk gereği olarak bu çalışmanın her kişi ve kurum tarafından üstlenilmesini istiyoruz. Şüphesiz ki, bu çalışma bu gereklere herkesin inanması ve katkı koymasıyla mümkündür. Ben bu günden itibaren Samsun'da başlayan sürecin ülkemiz ve Samsun enerji kullanımında verimliliği üst düzeye çıkartan beklentilerimizi karşılamaya ve buna bağlı olarak ülkemizin enerji maliyetlerini azaltan bir süreç olmasını diliyorum. Son bir yıl içinde petrol fiyatlarında yüzde 120 artış meydana gelmiştir. Petroldeki bu çok büyük artışın ülkemiz açısından enerji kullanımını çok zorunlu ve maliyetini çok yüksek bir hale getirmiştir. Tüm bu sorunların aşılmasında sorumlu bir birey kimliğini yansımasında herkesi enerjide verimli olmaya davet ediyoruz."
Toplantıda Vali Yardımcısı Ramazan Aksoy ve YEDAŞ Bölge Müdürü Mehmet Özkan'da hazır bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2008 Pazartesi 17:30:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?