2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Engelliler oyuncak üretiyor

Samsun'da engellilerin kurduğu organik oyuncak fabrikasında, Osmanlı'dan kalma organik oyuncaklar üretiliyor.


Türkiye'de örnek ve ilk projelerden olan organik oyuncak fabrikası, Samsun Valiliği öncülüğünde Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi tarafından Tekkeköy ilçesinde bin metrekare alan üzerine kuruldu. Engellilerin istihdamına katkı sağlamak, çocuk engellilerin eğitiminde önemli yer tutan oyuncakların üretilmesi, katkı maddesi olmadan üretilecek oyuncaklarla sağlıklı gelişime katkıda bulunulması, eski Türk oyuncaklarının yeniden piyasaya çıkarılması gibi amaçları bulunan proje kapsamında, özellikle Osmanlı
döneminde çocukların kullandığı çeşitli oyuncaklar, günümüzün modern oyuncakları ağaç işlemelerle organik bir şekilde üretiliyor. Ağaç kakan, kukla, çeşitli hayvan figürleri, topaç gibi birçok oyuncak yine engellilerin elinde hayat buluyor. Engellilerin fiziksel ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan, fiyatları ise 1 ila 10 TL arasında değişen ağaç oyuncaklar 7 kişilik ekip tarafından üretiliyor.
Proje Koordinatörü Şeref Şimşek, oyuncakların tamamen organik olduğunu, hiçbir katkı maddesi bulunmadığını, fabrikada engellilere meslek de öğretildiğini söyledi. Engellilerin eğitimi için yararlı oyuncakların üretildiğini belirten Şimşek, Türkiye'de örneklerinin bulunmadığını kaydetti.
Engelli Mümin Yavuz ise, hem meslek öğrendiğini hem de üretime katkıda bulunduğunu dile getirdi. Salih Çek de, üretilen oyuncakların örneklerinin bulunmadığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?