5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Engellilerden organ bağışı

Samsun'da tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleri ile hayatlarını sürdüren 18 kişi organ bağışında bulunarak örnek bir davranış sergiledi. 

3 Aralık Dünya Özgürlüler Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Sakatlar Derneği Samsun Şubesi üyeleri, Samsun Valilik Binası'nda bulunan Sağlık İl Müdürlüğü Organ Bağışı Kabul Bürosu'nda Halk Sağlılığı Uzmanı Dr. Ayşegül Yıldırım'dan organ bağışıyla ilgili bilgi aldı. Organ alımının beyin ölümü geri dönüşümsüz olarak giden kişilerden yapıldığını dile getiren Yıldırım, bitkisel hayatta bulunan kişilerden organ alınmadığını belirterek, beyin ölümü ve bitkisel hayat kavramlarının farklı olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin nefes alıp vermeden makineye bağlı olarak yaşamlarını sürdürebilir. Ancak bitkisel hayatta bulunan kişiler nefes alıp verebilir. İyileşme olasılığı da yüksektir. Bunun için bitkisel hayata geçmiş kişilerden organ alımı yapılmaz" dedi. 

Türkiye'de organ bağışının oldukça az olduğuna dikkat çeken Yıldırım, 13 bin kişinin organ nakli beklediğini vurguladı. Daha sonra bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Mehmet Kılınç da Samsun'da 2006 yılı içinde 120 kişinin organ bağışında bulunduğunu kaydetti. 

Konuşmanın ardından tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleriyle hayatlarını sürdürebilen 18 kişi, organ bağışında bulunarak örnek bir davranış sergiledi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2006 Salı 09:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?