2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Erken teşhis önemli

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve OMÜ Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, domuz gribinde erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, hasta olanların kalabalık ortamlara girmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.


Sağlık Bakanlığı'nda domuz gribi ile ilgili ilk alarmın verilmesinden itibaren bilim kurulu oluşturulduğunu belirten Prof. Leblebicioğlu, domuz gribi ile ilgili Ankara'da toplantılar yapıldığını hatırlattı. Domuz gribinin ilk olarak Meksika'da mart ayında görülen olguların artışıyla gündeme geldiğini dile getiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Nisan ayında vakaların artması üzerine Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalıkları Kontrol Merkezi'nde bununla ilgili çalışmalar yapıldı. İnsanlarda klasik grip enfeksiyon yapan virüsten farklı olduğu H1N1 adını verdiğimiz bir domuz virüsü olduğu belirlendi.

Virüsün yapısı da 26 Nisan tarihinde ortaya konuldu. Bu günden itibaren Dünya Sağlık Örgütü kıtaları etkileyen bir salgın olduğunu belirtti. 1 kıtada 2 farklı ülkede insandan insana geçen yeni bir virüsle karşı karşıyayız. Önemli olan bu vakaların mümkün olduğu kadar erken teşhis edilmesidir. Mümkün olduğu kadar bu virüsün ülkemize girmemesine gayret etmek gerekir. Ama bu solunum yolu enfeksiyonu olduğu için kesinlikle girmemesi mümkün olmayabilir. Ama tüm önemler alındı. Önemli bir nokta kişisel olan önlemleri almamız gerekiyor" dedi.

Özellikle sık sık el yıkanması gerektiğini belirterek hapşırırken, esnerken ve öksürürken ağzın kapatılmasına dikkat edilmesinin önemine değinen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hasta olan birinin kalabalık ortama çok fazla çıkmadan hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmasının faydalı olacağına işaret etti.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 11:47:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?