6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Eşi görülmemiş tarihi mezar taşı

Samsun Seyyid Kutbiddin Camisi mezarlık sahasında yapılan kazı çalışmalarında Antik döneme ait ve Türkiye'de eşi görülmediği sanılan 'boğa başı figürü olan sanduka tipli mezar' taşı ortaya çıktı.
İlkadım Belediyesi, Müze Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve İl Özel İdaresi ile birlikte mezarlık sahasında yürüttüğü kazı çalışmalarında Antik, Helenistik, Beylikler, Selçuklu, Osmanlı, Kurtuluş Savaşı dönemine ait mezar taşları bulundu. Kökçüoğlu Mahallesi 100. Yıl Bulvarı üzerindeki 41 bin 500 metrekarelik mezarlık sahası, türbe ve camiinin bakım, onarım ve temizliğini yaparak tarihi geçmişe sahip çıkacak olan İlkadım Belediyesi, Müze Müdürlüğü, OMÜ, İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü çalışma ile gün yüzüne çıkardığı mezar taşlarını temizleyip onardıktan sonra gezilip görülebilecek bir sergi sarayı yapmayı planlıyor.


Kazı çalışmalarını yürüten OMÜ İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Ana Bilim Dalı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Eyüp Nefes, "Yapılan kazı çalışmalarında Türkiye'de eşi görülmediğini tahmin ettiğimiz Antik döneme ait olan boğa başı figürü olan sanduka tipli mezar taşı ortaya çıktı. Başka hiç bir yerde örneğinin olmadığını tahmin ediyoruz. Çalışmalarımız aralıksız sürdürüyoruz. Burada yine önemli derecede tarihi eser kalıntıları bulacağımızı düşünüyorum" dedi.


Antik döneme ait olan boğa başı figürü olan sanduka tipli mezar taşı ortaya çıkmasının ardından İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, türbe ve camiinin bakım, onarım ve temizliğini yaparak, tarihi geçmişe sahip çıktıklarını, tarihi eser kalıntılarının arama çalışmalarından sonra vatandaşlara sergileyeceklerini ifade etti.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 18:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?