6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Eski TEKEL beklemede

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ortak Komisyonu, eski TEKEL binalarının önüne yeni bir bina yapılarak restore edilip, alışveriş merkezi yapılması talebini bir ay sonra tekrar görüşmek üzere erteledi.

Büyükşehir Belediye Meclisi'nde 15 Şubat Cuma günü ele alınacak olan 46 gündem maddesinin ortak komisyonda görüşülmesi devam etti.

Komisyonun toplantısında iki önemli gündem maddesi karara bağlandı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi'nin 1999 yılından bu yana gündeminde olan Cumhuriyet Meydanı karşısı, Kale Mahallesi'nde atıl durumda olan TEKEL binalarının restorasyonu ve Cumhuriyet Caddesi tarafındaki giriş bölümüne bina yapımı teklifi görüşüldü.

Atakum beldesinde Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu alana alışveriş merkezi yapacak olan Türkmall firmasının TEKEL binasının restorasyonu ve bina yapımı üstlenerek işletmesi komisyonda tartışıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, 1999 yılından bu yana belediyenin gündeminde olan TEKEL binalarının en sonunda çözüme kavuşturulacağını söyledi.

Sit alanında bulunan TEKEL binalarının koruma altında olduğunu, meclisten onay aldığı takdirde tarihi eserleri koruma kurulunun onayıyla restorasyon yapılacağını belirten Şara, "Karayolları binalarının bulunduğu 80 dönümlük alanda alışveriş merkezi yapacak firmayla görüşüldü. Kendilerine TEKEL binalarının da restorasyonunun ve bina yapımı talebi iletildi, onlar da uygun gördü. Kendilerine TEKEL binalarını şart koştuk gibi bir şey" dedi.

Ortak Komisyon Başkanı Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, AK Parti Grubu adına Adnan Bahadır ve CHP Grubu adına Cemal Ulusoy, talebin 1 ay komisyonda bekletilmesi konusunda görüş bildirdi. Karayolları projesinin TEKEL binalarıyla bağlantılı olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karayolları alanındaki projeyi bildiğini, acele edilmemesi gerektiğini dile getiren Kenan Şara, zaten yıllarca beklendiğini, kararın geçmesi gerektiğini kaydetti.

Bunun üzerine komisyon tek tek oylama yaptı. Şehir merkezine bir bina yapımı konusunun üzerinde görüşülmesi, Mimarlar Odası'ndan görüş alınması, projenin artı ve eksilerinin tespiti için 1 ay bekletilmesi oylamaya sunuldu. 14 üye komisyonda bekletilmesi, 7 üye de geçmesi yönünde oy verdi.

Önemli bir imar düzenlemesi ise İlkadım Belediyesi'nden geldi. ilkadım Belediye Meclisi'nin onayladığı İl Özel İdaresi'nin destek verdiği Büyük Samsun Oteli'nin çevresindeki imar değişikliği görüşüldü. Toplantıya katılan İl Özel İdare Genel Sekreteri Aslan Karanfil, projeyle ilgili bilgi verdi. İmar değişikliğiyle otel alanının 18 dönümden 14 dönüme düştüğünü belirten Aslan Karanfil, İlkadım Anıtı'nın yeni düzenlemeyle yerinde kalacağını, kamuya devir yapılacağını ve anıtın net bir şekilde çevresinde yapı olmadan iyi bir görüntüye kavuşturulacağını belirtti. Alt kademe belediye meclisinden gelen imar planı, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'un da olumlu görüş belirtmesiyle Büyükşehir Belediyesi'ndeki değişiklikle birlikte kabul edildi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 09:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?