6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Esnaf AB'den onay alamadı

AB uyum süreci için Samsun'a gelen AB uzmanları, 'AB müktesebatına uygunluk" kapsamında denetlediği iş yerlerini AB standartlarına uygun bulamadı.


AB ile yapılan müzakerelerde 12. fasıl başlığı ile incelenen "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı"nın tarama süreci tamamlanırken, müzakerelere açılabilmesi için gıda işletmelerinin AB müktesebatına uygun süreci başladı.

Çalışma kapsamında Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) uygulaması sürecinde AB uzmanları Samsun'a geldi. Türkiye'nin üyelik sürecini önemli ölçüde etkileyecek olan süreçle ilgili 20 il arasında bulunan Samsun'da eğitim ve denetleme çalışmaları yapıldı.


14-17 Ekim tarihlerinde AB uzmanlarınca uygulamalı eğitim çalışması gerçekleştirildi. Eğitim çalışmasına İl Tarım Kontrol Şube Müdürlüğü elemanları ile Amasya, Ardahan, Çorum, Erzincan, Erzurum, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Ordu, Sinop, Sivas ve Tokat illerinden 41 gıda kontrolörü katıldı. Eğitim çalışması sırasında Samsun'da 'onay' kapsamında değerlendirilecek olan süt, et ve su ürünleri tesisleri ziyaret edilerek hem pratik hem de teorik değerlendirmeler yapıldı. Gıda iş yerleri, 'kayıt' ve 'onay' kapsamında değerlendirildi.


Samsun'da 'onay' kapsamında değerlendirilecek iş yerleri, mezbaha-et ve et ürünleri 33, yumurta paketleme 14, süt ve süt ürünleri 17, su ürünleri tesisi 5 adet ve balıkçı tekneleri 25 adet olmak üzere toplam 94 iş yeri belirlendi. 4 aylık çalışma kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sonuçlar bildirildi. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda ise 11 adet mezbaha, 9 adet et ve et ürünleri tesisi, 5 süt ve süt ürünleri tesisi değerlendirildi. Çalışmada hiçbiri 'AB müktesebatına uygun değil' gerekçesiyle 'onay' alamadı. 6 mezbaha, 7 et ve et ürünleri tesisi, 2 adet süt ve süt ürünleri tesisi ise 'kısa vadede çözülebilir uygunluk' kategorisinde değerlendirildi.
İnceleme ve eğitim çalışmasına katılan Dr. Wıllem Marsman başkanlığında 4 AB'li uzman, İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci'yi ziyaret etti. Kirenci, eğitim çalışmalarıyla personel ve iş yerlerinin bilgilendirildiğini, çalışmanın önemli olduğunu kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 18:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?