4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Esnaf zor durumda

Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek, Türkiye’de son bir yıl içinde 960 Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ne, üyelerine dağıtmak üzere 480 trilyon lira kredi verildiğini belirterek, son 2-3 aydır geri ödemelerde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.


Samsunlu esnaf ve sanatkarın zor durumda olduğunu belirten Metin Sinecek, Türkiye’de bu kesime yüzde 3 oranında destek olunurken, Almanya’da yüzde 48, ABD’de ise yüzde 53 oranında destek verildiğini hatırlattı. Sinecek, "Bankalardaki faiz oranları bile düştü. Ancak, biz hala esnaf ve sanatkarımıza yüzde 25 faizle kredi veriyoruz. Hazineden kooperatiflere sağlanan yüzde 10’luk sübvanse ve kesintileri de eklersek faiz oranları yüzde 40’ı buluyor. Aldığı kredilerle 2001’den süregelen borçlarını ödemek zorunda kalan üyelerimiz, aldığı kredileri bu faiz oranlarıyla nasıl geriye ödeyecek? Üyelerimize, ’Faizler düşene kadar kredi almayın’ demek zorunda kalıyoruz" dedi.


Son 2-3 aydır geri ödemelerde sıkıntı çekildiğini, üyelerinin zor durumunu gördükçe kahrolduklarını, bu nedenle icra yolu yerine taksitlendirmeye gittiklerini ifade eden Sinecek, "Hükümetimiz biran önce kredi faiz oranlarını yüzde 10’a çekmeli. Şu ana kadar bu isteğimiz gerçekleştirilmedi. Ek bütçeden bu talebimizin gerçekleştirilmesini istiyoruz. Aksi halde ülkemizin temel taşlarından biri olan esnaf ve sanatkarımız, içinde bulunduğu zor durumdan kurtulamayacak" diye konuştu.


Başkanlığını yaptığı kooperatifin Samsun’da 6 trilyon lira civarında kredi dağıttığını, geri ödemelerdeki zorlukları gördükçe 10 trilyon liralık hedeflerinden vazgeçtiklerini dile getiren Sinecek, "Her şeye rağmen karamsarlığa düşmek istemiyoruz. Ülkemiz ve milletimiz için elele vermek zorundayız. Ancak, esnafımızın durumunu hükümet gözönünde bulundurmalıdır" şeklinde konuştu.

samsun
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2004 Cuma 13:13:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?