6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Esnafa kriz uyarısı

Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TAİF) Başkanı Ali Rıza Ercan, Samsun'da katıldığı bir toplantıda, esnaf odaları başkanlarına ekonomik krizle ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.


TAİF Karadeniz Bölge Toplantısı Samsun Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) bugün yapıldı. Toplantıya, Canik Kaymakamı Mehmet Demirezer, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Aşağıçinik Belediye Başkanı Halil İnci, Samsun Mobilyacılar-Marangozlar Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarları Oda Başkanı ve TEİF Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Ülker, Samsun başta olmak üzere Sakarya, Rize, Çorum ve Yozgat'a kadar uzanan Karadeniz'in tüm il ve ilçelerde bulunan oda başkanları ve mobilya ve ağaç sektöründe çalışan esnaf katıldı.


TAİF Başkanı Ali Rıza Ercan, yaptığı konuşmada, meslek odası başkanı ve esnafa ekonomik krizle ilgili tavsiyelerde bulundu. Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet olarak millet olarak bir süreçten geçtiğini hatırlatan Ercan, şöyle konuştu: "Bu süreçten geçiş dönemine baktığımızda çeşitli zorlukları, çeşitli engelleri sıkıntıların yaşar halde pozisyonumuzu sürekli muhafaza etmek zorunda kaldık. Bunun neticesinde Türkiye'de ihtiyaçlar sıralamasına bakıldığı zaman insan ihtiyaçlarının sınırsızlığı da göz önüne alındığında, ihtiyaçlar sıralamasında en son sıralarda yer alan bir sektörün temsilcisiyiz. Biz çileye talip olduk."


Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak gerektiğini anlatan Ercan, şunları söyledi: "Bize Türk olmanın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmamızın getirdiği mecburiyetlerimiz de var. Siyasi düşüncelerimizin ne olduğu hiç kimsenin umurunda değil. Benim siyasi düşüncem sizin siyasi düşünceniz hiç önemli değil. Hangi siyasi düşünceyi düşünürsek düşünelim ülkemizin menfaatleri ailemizin menfaatlerinden, ailemizin menfaatleri şahsi menfaatlerimizden hep önde gelecektir, önde gelmiştir. Önde gelmeye de mecbur."


KRİZ VARLIKLARIN EL DEĞİŞTİRMESİDİR
Ülkemizi geleceğe doğru taşımak, iyi değerlendirmek hep iyi projeksiyon sunmak mecburiyetinde olduğumuzu anlatan Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "Ülkemiz şu an bir kriz noktasında, kriz aslında şu an tam gelmedi. Geleceği günleri de bekliyoruz. Ama bu bir küresel fırtınanın habercisi. 2001 yılındaki kopan kriz fırtınası yerel, lokal, dışarıda senaryosu yazılmış dışarıda düzenlenmiş bir filmden başka değil. Öte yandan, krizin adını da iyi belirlemek mecburiyetindeyiz. Kriz nedir? Kriz kime ne yapar ? Ne olur? Ekonomik kriz olunca ne oluyor? Bunu algılamak gerekiyor. Ekonomik krizin bir tek adı var. Bunu da herkes böyle algılamak zorunda. Krizin adı varlıkların el değiştirmesidir. Dün zengin olan bir krizde fakir olur, dün fakir olan bir krizde zengin olur. Bugün krizde Türkiye'de bir dolar hareketlenmesi oldu. Kim kazandı? Doları olanlar kazandı. Kim kaybetti? Türk parası olan kaybetti. Kriz varlıkların el değiştirmesidir."


2001 krizinde Türkiye'de varlıkların el değiştirdiğini ve yabancıların eline geçtiğini ileri süren Ali Rıza Ercan, şunları söyledi: "2001'de Türkiye Cumhuriyeti'nin öz değerleri yabancıların eline geçti. Bugün bize özelleştirmeyi tavsiye eden, dayatma olarak karşımıza koyan ABD bile kalktı kendi özel bankasını devletleştirme yolunu tercih etti. Bize acıyı gösterdiler, tatlısı bu dediler, şimdi acısı tatlıyı gördüler."


YABANCILARIN KARŞISINDA DİK DURUN
Devletin vazgeçilmez unsur olduğunu anlatan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu gözle bakmak lazım. Devlet milletsiz, millet de devletsiz olamaz. Bizim devlet menfaatlerini ön planda tutmak mecburiyetimiz var. Yanımızda çalışan işçinin parasını veremez haldeyiz ama işçiyi sokağa çıkartmak bize yakışmadığı için çıkartmayız, çıkartmamalıyız. Üretim yapıp ürettiğimizi satacak halde değiliz. Üretimi kesip dükkanımızı kapatırsak bugün işverenken yarın iş arayan haline geliriz. O bakımdan benim sizlerden bir istirhamım var. Düşüncenizi benimle paylaşmasanız bile biraz sabredin. Yabancı düşmanlarımız bizimle oynamaya devam edecek, bizi tahkim etmeye çalışacaklardır. Onun için biz ne yapıp dişimizi sıkıp her fedakarlığı ortaya koyup dişimizin etini yiyip kasaba minnet etmeyiz mantığıyla hareket edip ayakta kalmak, dükkanlarımızı açık tutmak mecburiyetindeyiz. Başka da çaremiz yok. Her dükkanımızı kapattığınız noktada yabancıların ağzına bir lokma daha olmak durumuna düşüyoruz. Sabretmeyi, dik durmayı sizlerden istiyorum. Türk milleti dik durmalıdır."


Samsun Mobilyacılar-Marangozlar Döşemeciler Esnaf ve Sanatkarları Oda Başkanı ve TEİF Yönetim Kurulu üyesi İbrahim Ülker, sektörün Samsun, Karadeniz ve genel konulardaki sorunlarına değindi. İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok da, işsizliğin önüne geçmek için personel yetiştirmeye önem verdiklerini belediye olarak düzenledikleri kurslarda 100'ü aşkın vasıflı personel yetiştirdiklerini söyledi. Canik Kaymakamı Mehmet Demirezer ise işsizlerin daha çok masa başı işi tercih ettiğini ileri sürdü.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 16:10:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?