2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Fast-food gıdalar tehlike saçıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Arslan, çağın getirdiği en önemli hastalıklarının başında fast-food gıdaların sık tüketilmesi olduğunu söyledi.


Valiliğin öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve OMÜ işbirliğiyle Kazım Orbay İlköğretim Okulu'nda 7. ve 8. sınıf öğrencilerine yönelik 'Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Bilgiler' konulu konferans düzenlendi. İlkadım İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Özker, Kazım Orbay İlköğretim Okulu Müdürü Necmettin Gül, öğretmenler ve çok sayıda öğrencinin hazır bulunduğu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Şükrü Arslan, insanların yaşlarına uygun beslenmesi gerektiğine işaret etti. Basit şeker diye tabiredilen, kola, çikolata, pasta, tatlı ve benzeri gıdaların olabildiğince az tüketilmesi gerektiğinin altına çizen OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Arslan, "Eğer bunları çok tüketilmesi durumunda, şişmanlanır ve bununla birlikte kandaki yağların yükselmesiyle hastalıklı bir birey olunur. Basit şekerlerden uzak durmalıyız. Çağımızın en önemli hastalıklarından birisi fast-food gıdaların tüketilmesidir. Bu gıdaların başında hamburger geliyor. Hamburgerdeki etin hızlı ve tam olarak pişmemesinden ötürü mikrobu içinde barındırıyor.

Dolayısıyla tam pişmediği için mikroplar ölmüyor. Bizi hasta yapabilecek potansiyele sahiptir. Fast-food gıdaların olmazsa olması mayonez ve ketçaptır. Bunlar basit yağları içerdiğinden lezzet verdikleri için daha çok tüketimin yapılmasını sağlıyor. Bunları tüketmeye başlandığımızda ise 1 hamburgerle doymuyoruz. 2.'yi ve 3.'ü alıyoruz. Yanında kola gibi basit içecekleri tüketiyoruz. Sürekli yiyip doymayan şişman bir hasta haline geliyoruz. Bunların
sonuncunda yüksek tansiyon, damar sertliği ve kandaki yağların yükselmesi ortaya çıkıyor" dedi.


Cips tüketmenin bu açıdan da kötü beslenme araçlarından biri olduğuna dikkat çeken Arslan, dengeli beslenmek için sebze yemeklerini tüketmek gerektiğini ifade etti. Sağlıkta ağız ve diş sağlığının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şükrü Arslan, "Hastalıkların kapısı ağızdır. Dolayısıyla ağız temizliğini çok iyi yapmalıyız. Günde 2 kez dişler fırçalanmalıdır. Sigara içme alışkanlığı olan bireylerde akciğer kanseri, gırtlak kanseri ve rahatsızlıkları oluşur. Yaşam kalitesini düşürür.

En önemlisi sigarabizi fakirleştirir. Türkiye'de günde 17 milyon paket sigara satılmaktadır. Yılda 10 milyar dolarımızı havaya üflüyoruz. Türkiye 10 yıl sigara içmese dış borçlarını bitirir. Zengin bir ülke oluruz. Biz sigara içerek gönüllü köle olamaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
'Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Bilgiler' konulu konferansın 15 günde bir çeşitli okullarda yapılacağı bildirildi.
 

İha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 17:35:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?