2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Fatih Acar memleketi Samsun'da

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acar, 2002 yılında 7.2 milyar TL olan sağlık harcamalarının yıl sonunda 29 milyar TL civarında olmasının beklendiğini ifade ederek, "Ancak, sağlık harcamalarında bir kısıntıya gitmemiz söz konusu değil" dedi.


Fatih Acar, yıllık izinde olması sebebiyle memleketi Samsun'a geldi. SGK İl Müdürü Saffet Çalışkan'ın ricası üzerine İl Müdürlüğü'ne ziyarette bulanan Fatih Acar, burada personelle bir süre sohbet etti.


Sağlık harcamalarında genel olarak bir artış trendi olduğunu dile getiren SGK Genel Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acar, "2002 yılında 7.2 milyar TL olan sağlık harcamalarının, yıl sonunda 29 milyar TL civarında olması bekleniyor. Tabii her geçen yıl sürekli olağan dışı bir artış olması dikkat çekici. Ama sağlık harcamalarıyla ilgili bir kısıntıya gitmemiz söz konusu değil. Burada işin sürdürülebilirliği açısından yaklaşıyoruz" diye konuştu.


Son dönemlerde birçok açılımlar gerçekleştirildiğinin altını çizen Acar, vatandaşlara özel hastanelerden yararlanma imkanı getirildiğini, onun dışında serbest eczanelerden bütün sigortalılara ilaç temin edildiğini, bu açılımlar ile birlikte yeni 5510 sayılı kanunlarla da genel sağlık sigortası uygulamasına geçtiklerini dile getirdi.


Nüfusun tamamının genel sağlık uygulaması şemsiyesi altında olduğu yeni bir sisteme geçtiklerine dikkat çeken Fatih Acar, "Bütün bunlar sağlık harcamalarında tabii ki doğal olarak ilave bir artış getirdi. Ama son 10 yıla baktığımızda her geçen yıl sürekli artış trendi gösteren sağlık harcamalarında SGK olarak mutlaka bizim de bu konuyu ele almamız gereken bir noktada olduğumuz görülüyor. Çok önemli çalışmalar içerisinde olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Hakikaten bu önemli bir konu. İşin sürdürülebilirliği açısından önemli konu. Biz de gerek özel sağlık hizmetleri yetkilileri ve gerekse ilaç sektöründe son 2 haftadır, bakanımız, kurum başkanlığı, hazine ve maliye toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılar sonucunda hem sektörü mağdur etmeden hem de bu konuyla ilgili işin sürdürebilir olması konusu ve alınması gereken konular neyse, bunların alınması ile ilgili bir noktaya gelmiş olacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.


Aile hekimliği uygulamasının 33 pilot ilde başladığını açıklayan Acar, yaptıkları araştırmalara göre aile hekimine giden hastaların yüzde 95'ine ilaç yazıldığının ortaya çıktığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın konuyu değerlendirdiğini ifade eden SGK Genel Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Acar, "Yani ilaç harcamalarını genel olarak nasıl kontrol edilebilir noktaya getirilebiliriz konusunda Sağlık Bakanlığı araştırma yapıyor.

Ama sonuçta bütün çalışmalardaki temel amaç bir taraftan vatandaşa daha kaliteli ve nitelikli sağlıklı hizmeti sunmak, diğer taraftan da sağlık hizmetleriyle ilgili bir israf ve suistimal ile gereksiz bir harcama varsa buna da önlem almaktır. İlaç konusunda 1 Temmuz'dan itibaren pilot olarak kare barkod uygulamasına geçildi. Bu 1 Ocak'tan itibaren tamamen uygulanacak. Artık, özellikle kupür konusunda sahteliği, usulsüzlüğü ortadan kaldıran bir uygulama. İnşallah önümüzdeki süreçte vatandaşlara daha güzel sağlık hizmeti sunulacak. Bu konuda yaşanan suistimallerin ortadan kaldıracağı yeni bir döneme girdiğimizi söyleyebiliriz."

İha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 16:12:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?