2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Felaketin izleri duruyor

Samsun'un Canik ilçesinde, aşırı sağanak yağmurun neden olduğu sel felaketinin üzerinden 1 yıl geçti. Maddi hasar gören mahallelerde felaketin izleri halen duruyor. Selin ardından kamu ve yerel yönetimler, başladıkları altyapı çalışmalarını tamamlarken, mahalleli, selin neden olduğu eksikliklerin devam ettiğini öne sürüyor.

Samsun'da, 4 Temmuz 2012'de sağanak yağmur sonucu meydana gelen sel felaketini en ağır şekilde yaşayan ilçe Canik oldu. Yılanlı Dere'nin yukarı kesimlerinde yapılan sel kapanının taşması sonucu meydana gelen sel, Gazi Osman Paşa, Yavuz Selim ve Cezaevi mahallelerini vurmuş, 6'sı çocuk 13 kişi hayatını kaybetmişti. Binden fazla iş yeri ile Kuzey Yıldızı TOKİ konutlarının Bodrum katları sular altında kalmıştı.

Samsun'u yasa boğan felaketin ardından harekete geçen kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler, sele neden olan unsurları tespit edip çalışma başlattı. Bir daha sel felaketi yaşanmaması için Yavuz Selim Mahallesi Yılanlı Dere yatağındaki 28 konut boşaltılmış, köprü genişletilmiş, istinat duvarları inşa edilmiş ve suyun akışkanlığı sağlanmıştı. Gazi Osman Paşa Mahallesi'ndeki Kuzey Yıldızı TOKİ Konutları'nın yanındaki dere yatağı ise temizlenmeyi bekliyor.

Yatırımların tamamlanmasıyla bölgedeki mahalleler, sel tehdidine karşı güvenli hale getirilse de mahalleliye göre eksiklikler hala sürüyor. Sel felaketinden sel kapanlarını yapan Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tutan Canik Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Ömer Gezginci, belediyenin ihmalkar davrandığını, faturanın ise kendilerine çıktığını iddia etti.

Belediyenin dere yatağını daralttığını ifade eden muhtar Gezginci, "40 yıldır bu mahalledeyim. Böyle bir sel yaşamadık. Boyum kadar kütükler geldi. Aklımıza geldikçe korkuyoruz. Sel hadisesi yaşanalı 1 sene oldu. Altyapı çalışmaları bitti ama biz hala rahat değiliz. Çünkü eski mezbahane ve mal pazarı yıkılınca hafriyat temizliği yapılmadı. Bunun üzerine belediye, sel suları getirip kanalizasyon pislikleri, çamurları, kum ve çakılları vinçlerle doldurup buraya döktüler. 1 yıldır pisliği devam ediyor. Evlerimizi sinekler, fareler basıyor. Elimizde imkan olsa biz kaldıracağız. Büyükşehir Belediyesi'nden yardım bekliyoruz." diye konuştu.

Selin ardından, 28 konutun boşaltıldığı bilgisini veren Yavuz Selim Mahallesi Muhtarı Ömer Gezginci, "Sel sonrası yapılanlar yeterli değil. Belediye'nin gelip bu pisliği temizlemesi lazım. Bunun suçlusu biz miyiz. Herkesin çoluk çocuğu var. Burada 11 bin 500 insan yaşıyor. Yapılması, giderilmesi gereken çok eksikliklerimiz var. Canik Belediyesi'nden destek görüyoruz ama Büyükşehir Belediye Başkanı ile destek alamadığımız gibi görüşemiyoruz." ifadelerini kullandı.

CHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2013 Perşembe 14:39:52
Güncelleme :4 Temmuz 2013 Perşembe 14:48:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?