6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Felçli hastalara umut

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi'ne felçli hastalar için benzeri sadece Ankara ve İstanbul'da bulunan örnek bir rehabilitasyon merkezi kuruldu. 

Felçli hastaların tedavisi için Türkiye'de sadece Ankara ve İstanbul'da bulunan yataklı rehabilitasyon merkezi, Samsun'da 28 hayırsever vatandaşın katkılarıyla 450 bin YTL'ye kuruldu. Merkezin 275 bin YTL'si hayırsever işadamı Yeşilyurt Demir Çelik Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt tarafından karşılanırken, servise de 'Yeşilyurt Demirçelik Rehabilitasyon Merkezi' ismi verildi. 

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, Türkiye'de genel anlamda felçli hastaların rehabilite edileceği yer noktasında büyük sıkıntılar yaşandığını, 100 yataklı hastanelerinin, 40 yatağının özel felçli hastaların rehabilitasyon ve tedavisi için ayrıldığını söyledi. 

Yatak yaralarıyla boğuşan, temizlik ve egzersiz yönüyle özel ilgilenilmesi gereken, hastalık nedeniyle depresif halleri olan felçli hasların tedavisi için özel rehabilite bölümlerinin bulunduğunu belirten Şahin, "Bir anda elini ayağını kullanabilirken kullanamayan, konuşurken konuşamayan bu hastaların rehabilitasyona ihtiyacı var. 

Hasta yakınlarının da yatak yarasının oluşmaması, bakım şekli ve egzersiz konusunda ayrıca eğitilmesi gerekli. 'Kıymetli dönem' dediğimiz, örnek verirsek beyin kanaması geçirmiş, hastanede yatmış, nöroloji uzmanı tarafından tedavisi uygun görüldükten sonra fizik tedaviye alınması gereken hastaların, kas gücünü kaybetmeden acil bir şekilde fizik tedaviye girmesi şart. Yataklı rehabilite ve tedavi burada büyük önem kazanıyor. Bu konuda tüm doktorlara bilgilendirme yazıları gönderdik. Ankara ve İstanbul haricinde ilk defa Samsun'da böyle bir yataklı tedavi merkezi olduğunu duyurduk. 40 yatak azımsanmayacak bir sayıdır. Hastalarımıza sinir ve kas diyaloğunu kaybetmeden yeniden tutmayı, yürümeyi ve konuşmayı öğretiyoruz. Bir insana verebileceğiniz en güzel şey bu. Hastanemiz felçli hastalar için umut oldu" dedi. 

Servisin yapılması için Yeşilyurt Demir Çelik Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt'un 275 bin YTL bağış yaptığını ifade eden Dr. Cevdet Şahin, servisin adını Yeşilyurt 'Demirçelik Rehabilitasyon Merkezi' koyarak hayırsever insanları onore etmeye çalıştıklarını kaydetti. Şahin, serviste 40 yatak haricinde elektro tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyon salonlarının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 14:26:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nagehan uzun IP: 88.227.119.xxx Tarih : 29.01.2009 10:54:17

ankaradaki bu merkezin ismini ve adresini bildirmeniz mümkünmü? teşekkür ederim