6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Fındık bahçelerini don vurdu

Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Aydınpınar, Yeşilyurt, Kösedik ve Kuşkayası köylerindeki fındık bahçelerini don vurdu.

Kışın yaşanan aşırı soğuklar, Mart ve Nisan aylarındaki don olayları, 22 bin dekar alanda fındık ziraatı yapılan 19 Mayıs ilçesinde, fındık bahçelerinde büyük zarara yol açtı.

Aydınpınar, Yeşilyurt, Kösedik ve Kuşkayası köylerindeki fındık bahçelerinin yüzde 60'ının dondan dolayı kuruduğu belirtildi. Vatandaşlar fındık dallarını kesmeye başlarken, bu yıl bölgede fındık rekoltesinde aşırı düşüş yaşanacağı, geçim kaynağı sadece fındık olan bölge halkının mağdur olacağı ifade edildi.

Türkiye Meyve Üreticiler Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve 19 Mayıs Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Alaettin Gülal, kırsal köylerde özellikle fındığın yetiştirildiği yüksek kesimlerinde kışın yaşanan aşırı soğuklar nedeniyle bazı bahçelerde fındık dallarının tamamen kuruduğunu söyledi.

Gülal, "Genelde Kösedik, Aydınpınar, Yeşilyurt ve Kuşkayası köylerinde yaptığımız incelemeler sonucunda yaklaşık yüzde 60 nispetinde kurumaların olduğunu gördük. Bu yılki fındık rekoltesinin hesaplanmasında soğuk zararının dikkate alınarak, tespit yapılmasını istiyoruz. Özellikle Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yüksek kesimlerde soğuk zararları meydana gelmiştir. Fındık rekoltesi tahmin çalışmaları İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin çalışması sonucu tespit edilecektir. Şimdiden rakam açıklamak doğru değil" şeklinde konuştu.

Aydınpınar Köyü Muhtarı Orhan Kahraman ise, fındıkla ilgili sorunlarının devam ettiğini belirterek, "Bu sene fındıklar don olayından dolayı yandı. Aydınpınar köyünün tek gelir kaynağı fındıktır. Kırsal bölgede olduğu için fındıktan başka bir ürün yetişmiyor. Mart ve Nisan aylarında fındık ocaklarında kurumalar başladı ve halen devam ediyor. Bu köyde bulunan fındık alanının yüzde 60'ı yandı. Bu konuda devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz" dedi.

Köy sakinlerinden Hüseyin Kasapoğlu ve Osman Öztürk de, bu olayın bir afet olduğunu ifade ederek, "Kışın yağan aşırı kar ve özellikle mart-nisan aylarında yaşanan don olayı, fındık bahçelerimizde büyük zarara yol açtı" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 11:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?