6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Fındık kapsülü organik gübre oldu

Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün yürüttüğü bilimsel çalışmada fındık kapsülünün organik gübre olarak kullanılması çalışmasında başarı sağlandı ve verim artışı gözlendi.


Çeşitli organik maddelerin yeniden değerlendirilmesine yönelik çalışma yürüten Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, fındık toplandıktan sonra patozla ayrıştırılan ve 'kapsül' denen yeşil kısmı yaklaşık 1.5 ay örtü altında bekletildikten sonra çürümeye yüz tutmaya yakın bir zamanda toprağa dağıtımını yaptı.

Geçen yıl Salıpazarı ilçesi Muslubey, Terme ilçesi Sakarlı beldesinde yapılan uygulamada toprağa uygulanan organik fındık materyali ile ürün artışı sağlandığı tespit edildi.


Samsun Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Osman Özdemir, bölgede fındık üretiminin yüksek olduğunu, fındığın dışındaki yeşil kısmın patoz sonrasında hiçbir işe yaramadığı için yakıldığını ya da çöpe atıldığını söyledi. Bölgede yüksek miktardaki ürünün değerlendirilmesine yönelik çalışma başlattıklarını belirten Özdemir, "Yüzde 8 meylin üzerindeki fındık arazisi için uygun bölgelerde deneme yaptık. Yaptığımız bilimsel işlemin ardından uyguladığımız asitli sert toprağın yumuşadığını ve besin miktarının artığını gözlemledik. Fındık kapsülü uygulamadığımız bölgelerde ise verim düşük çıktı" dedi.


Özdemir, organik maddenin diğer ürünlerde de kullanımı dönüme ne kadar kullanılması gerektiği yönündeki araştırmaların ise sürdüğünü kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2008 Cuma 15:28:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?