2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Fındık Kokarcası' ile mücadele

Samsun İl Tarım Müdürlüğü tarafından "Fındık Kokarcası İle Mücadele" konulu eğitim toplantısı düzenlendi.


İl Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Emin'in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda İl Tarım Müdür Vekili Kadir İspirli, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Uzman Kibar Ak ve ilçe müdürlüklerinden yetkililer hazır bulundu.

Toplantıda, fındığa zarar veren "fındık kokarcası" ismindeki böcekten korunma yöntemleri konuşuldu. Düzce, Kocaeli ve Sakarya'dan sonra 4. ayak olarak Samsun'da yapılan toplantının ardından projenin Türkiye geneline yaygınlaştırılması için toplantıların Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde de yapılacağı belirtildi.


Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Emin, "fındık kokarcası" ismindeki böceğin Türkiye'nin yerli böceği olduğunu, doğal hayatın böceğin aşırı şekilde çoğalmasına engel olduğunu ama son yıllarda yapılan yanlış uygulamaların böceğin çoğalmasına engel olamadığı için böceğin fındığa zararının arttığını söyledi.

Böceğin zararını yok etmek amacıyla konuyu fındıkta entegre mücadele şeklinde ele aldıklarını belirten Mehmet Emin, proje sayesinde böceği ilaç kullanmadan bertaraf etmeye çalışacaklarını ve fındıkta oluşan kalitedeki bozukluğu yok ederek ihracatı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
 

İha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 14:47:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?