5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Gözde gecikme tedaviyi zorlaştırıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Kliniği'nden Doç. Dr. Hakkı Birinci, Türk toplumunun gözüne "gözü gibi" bakmadığını belirterek, "Göz hastalıklarının teşhisinde gecikme tedaviyi güçleştiriyor" dedi. 

Göz hekimlerinin hiç söylemek istemediği ancak sıklıkla söylemek zorunda kaldığı sözün, "Keşke daha erken gelseydiniz" olduğunu kaydeden Doç. Dr. Hakkı Birinci, göz hastalıklarının erken teşhis edilmesi ve bir an önce tedavisine başlanması gereken hastalıklar arasında bulunduğunu söyledi. Göze yeterli duyarlılığın gösterilmemesinin üzüntüsünü yaşadığını ifade eden Birinci, "Gözlerimizde bir problem olduğunda önce 'kendiliğinden geçer' diye bir süre beklemeyi, sonra da konuyla ilgili hiçbir bilgisi olmayan kişilerden tavsiye alıp ona uymayı genel bir davranış tarzı olarak benimsiyoruz. Bunun sonucunda önümüze daha ağır bir tablo ve kaybedilen kıymetli zamanlar çıkıyor. Bazı göz hastalıklarında erken dönemde başvuru çok önemli olmayabilir, ama bazı durumlarda da örneğin santral retinal arter tıkanıklığında olduğu gibi dakikalar bile çok kıymetlidir. Bu nedenle şikayetimizin önemli olup olmağını öğrenmek için 'konu-komşu'ya değil göz hekimine müracaat etmeliyiz" dedi. 

Batı normlarına göre yeni doğanlar, okul öncesi ve 19 yaş ile daha küçüklerin çocuk hastalıkları uzmanı veya aile hekimi uzmanının tavsiyesiyle göz hastalıkları uzmanına mutlaka muayene olması gerektiğine işaret eden Birinci, "20-39 yaş grubu glokom (yüksek göz tansiyonu) yönünden yüksek risk taşır. Bu grup 3-5 yıllık aralıklarla göz hastalıkları uzmanına muayene olmalıdır. 40-60 yaş grubu 2-4 yıllık aralıklarla, 65 yaş ve daha üstü ise 1-2 yıllık aralıklarla göz hastalıkları uzmanına mutlaka muayene olmalıdır" tavsiyesinde bulundu.
Doç. Dr. Birinci, mutlaka göz hekimine başvurulması gereken durumları ise şöyle sıraladı:
"- Görmede azalma (hatta gelip geçici olsa dahi)
- Göz önünde yüzen, uçuşan cisimler (siyah kılcıklar, tüycükler, noktalar, benekler, lekeler)
- Işık çakmaları
- Bir perde ya da peçe arkasından bakıyormuş gibi görme hissi, ışıkların çevresinde renkli halkalar görme
- Gözde ve göz çevresinde ağrı hissi
- Göz çevresindeki deride ve gözde kızarıklık
- Gözde ödem ve sulanma
- Gözlerin birisinin veya ikisinin öne doğru çıkması, fırlaması
- Göz kayması, şehlalık
- Çift görme
- Şeker hastalığı
- Yüksek kol tansiyonu, damar sertliği hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Ailede herhangi bir göz hastalığının olması"
iha
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2006 Pazartesi 10:38:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?