6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Gözler Kavkaz Demir Yolu Projesi'nde

Demiryoluyla çeşitli illerden Samsun'a gelecek olan ihracat ürünlerinin "Trenli feribot" ile Rusya'nın Kavkaz Limanı'na, buradan da yine demiryolu ile Rusya'nın iç bölgelerine ulaştırılması planlanıyor.


Rusya'nın, karayolu taşımasında koyduğu kota nedeniyle zorlanan ihracat demir ve deniz yoluyla aşılması planlanırken, toplanma yeri olarak geçen yıl Samsun belirlendi. Rusya ile ticaret hacmini artırmaya yönelik, ihraç ürünlerini Samsun'da toplanarak tren yüklü feribotlarla Rusya'ya dağıtılması hedeflenen projede sözleşme imzalanmasının ardından tren-ferry seferlerine başlanması bekleniyor. Samsun'un başlayacak seferlerle birlikte büyük bir ekonomik girdi sağlanması beliklenirken, Samsun Valiliği bünyesinde oluşturulan proje takip merkezlerinde gelişmeler yakından takip ediliyor.


Türkiye'den yapılan ihracatta yıllık 5 bin TIR'ın giriş yapabileceği belge sınırlaması getiren Rusya'da TIR belgeleri karaborsada gezerken, demiryoluyla çeşitli illerden Samsun'a gelecek olan ihracat ürünlerinin "Trenli feribot" ile Rusya'nın Kavkaz Limanı'na, buradan da yine demiryolu ile Rusya'nın iç bölgelerine ulaştırılarak kota uygulamasının da aşılması planlanıyor. Seferlerin başlaması halinde Samsun, Rusya ile ekonomik ilişkilerin gelişimi noktasında önemli illerden biri konumuna gelecek.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 21:45:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zekeriya uygun IP: 85.105.111.xxx Tarih : 14.09.2008 17:01:49

Samsun - Mersin demiryolu mutlaka açılmalı.Akdeniz Karadenize bağlanmalı.. Samsun 'un kaderini coğrafyası belirliyor. biraz gayret...Avrupa projelerinde iki liman göze çarpıyor. Samsun Mersin