4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Gözün en büyük düşmanı 'diyabet'

Dünyada körlüğe yol açan en önemli nedenlerden birinin diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olduğu bildirildi. Samsun Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gündüz Erel, diyabet hastalarının en az altı ayda bir göz muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.

Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi’nin diyabet eğitim programına "Diyabet ve Göz Hastalıkları" konulu konferansı ile devam edildi. Gazi Sahnesi’nde diyabet hastalarına yönelik gerçekleştirilen konferansta Samsun Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gündüz Erel, diyabetin gözlere verdiği zararları anlattı. Şeker hastalığının gözde kanama, tansiyon ve katarakta neden olduğuna dikkat çeken Dr. Gündüz Erel, "Şeker hastalığında en çok korktuğumuz göze yaptığı tahribatlardır. Bu tahribatların geriye dönüşü yok. Geriye dönmeyince körlüğe kadar gidebilecek bir durum oluyor. Şeker kontrol altında tutulursa gözde çok fazla korkulacak bir şey yok. Ancak yine de zaman içinde ileri yaşlarda şekerin yapmış olduğu tahribatı engellemek çok fazla mümkün olmuyor. Şeker hastaları şikayetleri olmasa bile en az 6 ayda bir mutlaka göz doktoruna muayene olmalıdır" dedi.

Şekerin hastalığının kurdun ağacı yemesi gibi vücuda zarar verdiğini belirten Dr. Erel, "O yüzden şeker bir gün dahi yüksek olmamalı. Şeker hastalığı gözde kanama, tansiyon ve katarakta neden oluyor. Şekerde önce gözün gören tabakası olan retinada kanamalar başlıyor. Daha sonra gözün sinirlerinde kurumalar oluyor. Bunlar kötü emareler. Bunlar başladığı zaman devamlı çoğalacak. Görürken bir sabah kalkacaksınız hiç göremediğinizi fark edeceksiniz. Gün geçtikçe artacak" diye konuştu.

Gözde kanama görünmesi halinde doktorun lazer önerebileceğini hatırlatan Dr. Gündüz Erel, "Lazerin tedavi edici yönü yok. Yani ’lazer oldum gözüm kurtuldu’ anlamında düşünmemek lazım. Lazer, gözdeki dokuları yakıyor. Yakılan yer gözün en kıymetli yeri. Gözün retina dediğimiz gören tabakası. Bütün görme hücrelerinin olduğu bir yer. Yakmazsak kanama bu dokuları tahrip edecek ve ilerleyecek. İlerledikçe de daha büyük bir alan tahrip olacak. Lazerden dolayı görme oranında düşme oluyor. O yüzden bu noktaya gelmeden önlemin alınması lazım" şeklinde konuştu.

Bu sorunları yaşamamak için şekerin yükseltilmemesi ve kontrol altında tutulması gerektiğine işaret eden Dr. Gündüz Erel, şöyle konuştu:

"Dünyada körlüğe yol açan en önemli nedenlerden biri de diyabet hastalığıdır. Onun için diyabet hastaları gözlerinde ortaya çıkacak olumsuzluklara engel olmaları kan şekerini kontrol altında tutmaları ve altı ayda bir göz muayenesi yaptırmaları gerekir. İyi tedavi edilmeyen şeker hastalığında göz dibinde kanamalar oluşur. Devamlı dahiliye doktoru ile irtibat halinde olun ve şekeriniz nasıl düşmesi gerekiyorsa onu düşürün. Düşmeyen şeker olmaz. Şekerinizi yükseltmeyin. Mutlaka 6 ayda bir göz muayenesi yaptırın. Bunu ihmal etmeyin. Zaman sizin aleyhinize çalışabilir."

Konferansta Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi Başkanı Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ da hazır bulundu.

samsun
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2004 Cumartesi 14:16:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?