6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Güler'e göre çevre katledilebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler, petrol fiyatlarının dünyadaki konjonktüre bağlı olarak değiştiğini belirterek, "Mazot fiyatlarına zam da gelir indirim de gelir. Neticede bu serbest piyasada fiyat mekanizması olan bir şey" dedi.


Çeşitli incelemelerde bulunmak ve açılışlara katılmak üzere Ordu'ya gitmek için havayoluyla geldiği Çarşamba Havaalanı'ndan Samsun'a uğrayan Bakan Güler, AKS TV'de yayınlanan bir programa katıldıktan sonra İHA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Petrol fiyatlarının 120 dolara çıkmasını değerlendiren Bakan Güler, "Bunları, Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Devlet Bakanı Nazım Ekren, piyasada takip ediyor. Neticede petrol fiyatları dünyadaki konjonktüre bağlı olarak değişiyor. Roma'da 80 ülkenin Enerji Bakanları ile görüştüm. Orada da tartışmalarda söylenen şey; siyasi belirsizliklerin aynı zamanda dünyadaki gelişmelere bağlı olarak 40 dolarlık bir marjın olduğunu ifade ediliyor. Ama ne olursa olsun neticede bu bütçelerine yansıyor. Her ülke, ekonomiden sorumlu bakanı ile bunu ele alıyor. Bu noktada ben birkaç gündür ülke dışındaydım. Pazartesi günü ilgili bakanlarla görüşmelerde bulunacağım. Neticede bu sorunun cevabını ilgili bakan arkadaşlardan almak lazım. Şu anda liberal bir piyasa olduğu için petrol fiyatları serbest piyasada oluşuyor" diye konuştu.


Mazot fiyatlarına yapılan zamma değinen Güler, "Zamlar gelir, indirim de gelir. Neticede bu serbest piyasada fiyat mekanizması olan bir şey" ifadelerini kullandı.
Türkiye'den AB ülkelerine doğalgaz taşımak amacıyla yapılması düşünülen ve uzun geçişli bir boru hattı taşımacılığı projesi olan Nabucco boru hattı için 6. ortağı seçtiklerini açıklayan Bakan Güler, şu an içinden geçecek doğalgazın miktarı ve tarifelerinin görüşüldüğünü belirterek, "Doğalgaz üreten kaynak ülkelerin bakanlarıyla görüşülüyor. Bu süreç bir süre daha devam edecek. Netleşir netleşmez de boru hattının inşaatına başlanacak" açıklamasında bulundu.


ABD'nin enerjisinin yüzde 56'sını kömürden karşıladığına dikkat çeken Bakan Güler, Samsun'da kömür santrallerine karşı çıkılmasına anlam veremediğini dile getirdi.

Adana Yumurtalık'ta Almanlarla birlikte yapılan enerji santralinde herhangi bir partikül madde ve en ufak bir pas olmadığına dikkat çeken Bakan Güler, teknolojinin ve tarzların değiştiğini, kömür santrallerinin gayet güzel çalıştığını ifade etti. Kömür santrallerinin kurulmasına karşı çıkan sivil toplum örgütlerine seslenen Bakan Güler, şunları söyledi:


"Ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Gerekirse Çevre ve Orman Bakanlığı itiraz edenlerle karşı karşıya gelsin, açık açık bu konuyu konuşalım. Burada halk da mağdur oluyor. Prensip olarak da inanç olarak da karşı çıkılabilir, ama şunu demek istiyorum argümanları ortaya koyarak her medeni insan gibi tartışırız. Çevresel, ekonomik boyutunu hepsini oturur konuşuruz."


İnsana rağmen bir enerji yatırımının söz konusu olamayacağını kaydeden Bakan Güler, mobil santrallerin ruhsatı olduğunu, ancak burada hukuki bir karşılıklı mücadelenin bulunduğunu vurguladı. Bakanlar Kurulu'nda Samsun'da kurulması düşünülen termik ve mobil santrallerini görüşeceklerini aktaran Bakan Güler, şöyle devam etti:


"Samsunluya rağmen bir durum yok. Hepimiz için var. Mobil santral değil bu. Mobil santral bir yerden bir yere taşınabilen santrallerdir. Samsun'dakiler çakılı santrallerdir, hareketli santral değil. Zamanında kurulmuş, o dönemin şartlarında enerjiye ihtiyaç olduğu için bu şartlar konulmuş. Bu santrallere para veriliyor. Konuyu biraz farklı ele almak isteyenlerde var. Ama anlattık, izah ettik. Çevre ve Orman Bakanlığı'yla görüşmeler yapılarak, sonradan çalıştırılmaya başlandı. Şimdi tekrar müracaat üzerine durduruldu. Sanayicinin bölgenin enerjiye ihtiyacı var. Bu işi böyle bir çekişmeden ziyade hukukun içinde taraflar görüşür, buna göre hareket edilir. Aynı bölgede diğer sanayi kuruluşları var. Bütün ölçümlerde bunun bütün olarak değerlendirilmesi lazım. Adil olunması lazım, ama bu işi bu yönüyle ele almakta yarar var. Gerekiyorsa dava açan kişilerle oturup bilgi eksikliği varsa bunu medeni bir şekilde çözeriz. Bu mesele bizim sorunumuz. Ertelemenin alemi yok. Biz de bu bölgenin çocuğuyuz. Hatamız varsa da düzeltiriz ama ülkemizin de enerjiye ihtiyacı var. Herhangi bir eksik hata varsa karşılıklı olarak düzeltiriz. Hukuk çerçevesinde yapılması gerekeni yaparız. Bu benim tarzım. 'Santraller tarım ürünlerine zarar verecek mi' düşüncesiyle gaz lambası ile oturacak halimiz yok. İkisini dengede götürmemiz lazım. Tarım topraklarına tesis dahi kurulmuyor, ancak mecbur kaldıkça buna göre hareket ediliyor."

iha
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 17:21:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?