6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Güven ve istikrar sürmeli

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Sakoğlu, güven ve istikrar ortamının sürmesi gerektiğine dikkat çekti. 

2008 yılı 1. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı'nda konuşan Adnan Sakoğlu, Türkiye'nin ekonomide sıkıntılı bir süreçten geçtiğini, böyle bir ortamda sağduyuya ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın taşınması, yeni anayasa hazırlanması, üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına yönelik Anayasa değişikliği ve son olarak da AK Parti'ye yönelik kapatma davasının açılmasının Türkiye'de güven ortamını düşürdüğünü ifade eden Adnan Sakoğlu, ortam gerginliğinin sürmesi halinde ekonomik kriz çıkabileceği uyarısında bulundu. 

Türkiye'nin temel sorunlarından olan cari açığın 2007 yılındaki 38 milyar dolar olduğunu, 2008 yılında 42 milyar doları bulacağı yönünde görüşler olduğunu hatırlatan Sakoğlu, "Ülkedeki makro ekonomik istikrar devam etmelidir. Güven ve istikrar ortamı kaybolmamalıdır. Bu devam ederse ortaya çıkan sıkıntının boyutlarının farklı olacağından endişe ediyoruz. Ekonomideki huzur ortamının bozulmaması için herkes üzerine düşen görev ve sorumluluğu hissetmelidir. Ülkede
kutuplaşma ve kısır çekişmeleri istemiyoruz. Demokratik kurallar içinde yaşamak istiyoruz. STSO olarak biz bunu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" dedi.
TOBB'un sağduyu bildirisinden sonra 3 gündür bildirinin yansımalarını izlediklerini ifade eden Sakoğlu, Türkiye'de hassas dengeler olduğunu hatırlatarak, yorum yapmayacaklarını bildirdi. Herkesi sağduyuya davet eden Sakoğlu, ekonomik verilere dikkat çekti. Sakoğlu, makro ekonomik istikrarın devamı, kamu bütçe açığının makul seviyelerde tutulması, mali disiplinin korunması, kamu bütçe kalitesinin artırılması, kamu borç yükünün düşülmeye devam etmesi, fiyat istikrarının sağlanması, enflasyon hedeflerini tutturulması noktasında gayretlerin ortaya koyulması gibi önemli çalışmaların devamını beklediklerini ve bunların yapılmasının şart olduğunu vurguladı. 

Samsun'da protestolu senet oranlarında artış gözlediklerinin altını çizen Başkan Sakoğlu, "2007 ocak ayında Samsun'da bin 427, bu senenin ocak ayında ise bin 533 adet senet protesto edildi, oran olarak yüzde 7.4 artış var. Türkiye genelinde geçen yılın ocak ayında 5 milyon 753 bin senede protesto çekilirken, bu rakam yıl başında 6 milyon 647 bine çıkmış. Ülke genelinde de yüzde 11.5'lik artış var. Samsun ülke ortalamasının altında. Ancak durum şubat ayında farklı. 2007 şubatında bin 166 protesto varken, geçen ay bu sayı bin 402'ye ulaştı. Artış yüzde 20. Türkiye genelinde ise 2007'de 4 milyon 460 bin, 2008 şubatında ise 5 milyon 603 bin protesto çekilmiş. Fark ise yüzde 14.4. Demek ki ocak ayı değerlendirmesinde ülke ortalamasının altında olan Samsun, şubat değerlendirmesinde ortalamanın üzerine çıkmış. Bu ekonominin iyi gitmediğinin bir göstergesidir" diye konuştu.
Toplantıda Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömür Öziç, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Samsun Şube Başkanı Abdülaziz Akbay ile çok sayıda iş adamı katıldı

.
Yayın Tarihi : 29 Mart 2008 Cumartesi 18:06:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?