6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Güzlük hububat ekimi tamam

Türkiye'nin tohumluk çeşidi ve damızlık hayvan üretimini gerçekleştirilen TİGEM'in Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Karaköy Tarım İşletme Müdürlüğü, güzlük hububat ekilişini tamamladı.

Karaköy Tarım İşletme Müdürlüğü'nde çamurlu tarlaya bile ekim yapabilen mibzer, hububat ekiminde yoğun ilgi gördü. Bafra'nın Elifli köyü sınırları içerisinde bulunan TİGEM Karaköy Tarım İşletme Müdürlüğü'nde pehlivan ve şahin buğday çeşitlerinin yanında Macar fiğ tohumculuğu yapılıyor.


Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karaköy Tarım İşletme Müdürü Erdinç Kuzuoğlu, Bafra ovasına uygun ve yüksek verimli olabilecek 10 buğday çeşidinin de adaptasyon denemesi çalışmasını çok yönlü olarak devam ettirdiklerini kaydetti. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Kuzuoğlu, "İşletme olarak 135 BG bir adet, 100 BG gücünde iki adet güçlü traktörle birlikte ağır toprak şartlarında ekim yapabilen üniversal tip 32 sıralı izli ekimde yapabilen mibzer alarak, bölgemiz çiftçisine örnek olmaya devam ediyoruz. Bölgemizde genel olarak serpme ekim yapan çiftçilerimiz fazla miktarda tohumluk kullanarak ekim maliyetini yükseltmektedir. Bu tip mibzerler ekim yapan çiftçimiz 35-40 kilogram tohumluk yerine, 20-25 kilogram tohumluk kullanmak suretiyle yaklaşık yüzde 50 oranında tohumluk tasarrufu sağlayacaktır. Sertifikalı tohumluk kullanarak devlet desteğiyle birlikte kendi ekmiş olduğu mahsul fiyatına kaliteli tohumluk ekiliyor. Böyle ekerken kazanacak, en önemlisi de satarken ve verimde yüzde 25 dolayında kar elde edecektir. Sertifikalı tohumluk ve hayvancılık konusunda her türlü teknik bilgi için işletmemiz 24 saat çiftçimizin hizmetindedir" diye konuştu.


Erdinç Kuzuoğlu, bu sene 2 bin 150 dekara hububat, 300 dekara tohumluk Macar fiği, bin 220 dekara normal fiğ ekimi yaptıklarını belirterek, "Toplam 3 bin 376 dekar alana güzlük ekilişini yaptık" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?