6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Hamsi Avrupa'ya açıldı

Samsun'un Yakakent ilçesinde hamsiden üretilen balık yağı, gemilerle Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Yakakent ilçesinde balık unu, yemi ve yağı üzerine faaliyet gösteren Sürsan Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, hamsiden üretilen balık yağlarını Avrupa pazarına sunuyor. Hamsideki omega-3 oranının yüksek olması, kaliteli ürün olarak işlenmesi nedeniyle yabancı ülkelerin dikkatini çeken ilçedeki fabrika, 2007-2008 hamsi sezonunda yaklaşık 60 bin ton hamsiyi işledi ve bundan 6 bin ton balık yağı elde etti.

Üretilen balık yağının 3 bin tonunu Avrupa'ya ihraç eden fabrika, geri kalan yarısını da önümüzdeki günlerde ihraç etmeyi hedefliyor. Yapılan ihracattan yaklaşık 5 milyon dolar gelir elde edilirken, 5 milyon dolar daha ihracat gerçekleştirilerek 10 milyon dolara ulaşılması amaçlanıyor.

Belçika ve Norveç'e ihraç edilen balık yağları gemilerle sahil kenarındaki fabrikadan alınıyor. 150 kişinin çalıştığı 2 bin metrekare kapalı alanda hizmet veren fabrika, günlük bin ton işleme kapasitesine sahip. Fabrika ayrıca, iç pazara 12 bin ton balık unu, 20 bin ton ise balık yemi sunuyor.

Bu yıl hamsinin bereketli geçtiğini ve balıkçıların geçen yıllara oranla ortalama 3 kat daha ürün aldığını belirten Sürsan Su Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Sahibi Orhan Atalay, omega-3 oranının yüksek olması nedeniyle hamsi balık yağının Avrupa tarafından tercih edildiğini, ürünün kaliteli olması nedeniyle pazar sıkıntısı çekmediklerini söyledi.

Ocak ayında 5 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını ifade eden Atalay, hedeflerinin 10 milyon dolara ulaşmak olduğunu, bunun ise gerçekleşeceğine inandığını kaydetti. Norveç ve Belçika'dan gelen gemilere bu ülkelere balık yağlarını ihraç ettiklerini ifade eden Atalay, "Önemli bir pazar oluştu. Yakaket ilçesinden milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriyoruz. Ülkemiz ve Samsun için çok önemli. Ürünlerimizin tercih edilmesi ise ayrıca sevindirici" dedi.

Un ve balık yemi üretimi de yaptıklarını dile getiren Atalay, iç pazar talebini karşıladıklarını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 14:51:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?