6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Haraketsiz hayat hastalıklara davet

Sağlıklı olmanın birinci koşulunun spor yapmak ve hareketli olmak olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, hareketsiz bir hayatın hastalıkları davet ettiğini açıkladı.

Son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalarda hareketli olmanın, spor yapmanın insanı birçok hastalıktan koruduğunu hatırlatan Dr. Dinççağ, "Hareketsiz hayat ile yağlı ve kolesterollü beslenmenin insan ömrünü kısalttığı, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkartıyor. Her gün spor yapmanın kalp damar hastalıklarından koruduğu, diyabeti önlediği ve kanser hastalıklarından koruyucu olduğu tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Yapılan tıbbi araştırmalarda haftada 500 kalori fazla harcamanın diyabetin ortaya çıkmasını önlediği, haftada 150 dakika enerji harcamanın şeker hastalığı tedavisinde kullanılan ilaç metformin kadar etkili olduğu tespit edilmiştir. Egzersiz yapmak, kandaki kolesterol ve diğer yağların miktarını düşürdüğü, insülin direnci denen şeker hastalığının nedenini ortadan kaldırdığını ortaya koymuşlardır" dedi.

SPOR YAPMAMAK İÇİN BAHANE ÜRETMEMELİ

Her ortamda, her zaman spor yapmak için fırsat oluşturmak gerektiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "İşlerlerinizde bile ileri geri giderek, aerobik hareketler ile spor yapmak mümkündür. Merdiven çıkıp inmek, bulunduğu yerde oturarak, kalkarak diğer eklemlerimizi hareket ettirerek kalori harcayabilir, egzersiz eksikliğimizi giderebiliriz. Özellikle yapılan sporun, menopoz sonrası kadınlarda görülen kemik erimesini önlediği, moral açıdan fayda sağladığı obezite gibi ciddi bir sağlık sorununun çözümü olduğu bilinmektedir. Egzersiz, tekrar eden, süreklilik gösteren, her seferinde daha tempolu olduğu müddetçe insan sağlığına yarar sağlar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2008 Cumartesi 12:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?