2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hastalara eğitim semineri

Samsun Lösemili ve Kan Hastalıkları Derneği (LÖSAM) tarafından lösemi hastaları ve ailelerine yönelik, talasemi ve hemoglobinopati hastalıklarıyla ilgili eğitim semineri düzenlendi.


Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tepe Otel'de yapılan eğitim seminerine LÖSAM Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, Çocuk Hematolojisi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Feride Duru, Doç. Dr. Tunç Fışkın, Doç Dr. Emel Özyürek, lösemi hastaları ve aileleri katıldı. OMÜ Sürekli Eğitim Merkezi'nin de destek verdiği eğitimde talasemi ve hemoglobinopati hastalıklarının oluşma şekilleri, hastalığın oluşumundan sonra yapılması gerekenler gibi konularda uzman doktorlar tarafından bilgiler verildi. Ayrıca OMÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından lösemi hastalığında kullanılan yöntemler de hastalara ve ailelerine uygulamalı şekilde gösterildi.


LÖSAM Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak, talasemi ve hemoglobinopatinin kalıtsal olarak geçen bir kansızlık hastalık olduğunu, hastalığın anne ve babadan geçebileceğini söyledi. Talasemi hastaları solgun, halsiz ve iştahsız olduğunu belirten Albayrak, "Hastalık süresince hasta tedavi görmediği taktirde vücutta gelişme geriliği, karaciğer ve dalak büyümesine bağlı olarak karın şişkinliği ve yüz kemiklerinde şekil bozukluğu olur. Türkiye'de 1 milyon 400 bin talasemi ve hemoglobinopati taşıyıcısı var. Bu hastalara ve ailelerine verilecek eğitimler ve toplumun bilinçlendirilmesi ile talasemi ve hemoglobinopati hastalıklarının önlenmesini ve tedavi konusunda standartlar getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 12:56:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?