2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hastalıkların çoğu hayvan kaynaklı

Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Fındık, insanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60'ı ve dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğunu söyledi.
9. Dünya Veteriner Hekimler Günü, "Veteriner Hekimler ve hayvan sahipleri-kazanan bir ortaklık" konusunu ile kutlanmaya başlandı. Veteriner hekimlerin Atatürk Anıtı'na çelenk sunması ve saygı duruşunun ardından başlayan kutlama programında, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara dikkat çekildi. Açıklama yapan Veteriner Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Fındık, hayvan sahipleri dışında kalan vatandaşların, veteriner hekimlerin hayvanlardan insana geçen hastalıkların bir salgın haline gelmesini engelleme
konusundaki çabalarının farkında olmadığına dikkat çekti.

Türkiye'de brusella, kuduz, tüberküloz, şarbon, kuş gribi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi zoonoz hastalıklar her yıl daha da artarak halk sağlığını tehdit etmeye, can almaya devam ettiğini vurgulayan Murat Fındık, hastalıkların önlenememesinin temel nedeni veteriner hizmetlerini koordine edecek merkezi otoritenin olmaması, AB uyum sürecinin gereği olan yasal düzenlemelerin yapılmaması, veteriner hekimlerin ve yardımcı sağlık personelinin özlük haklarından ve her türlü araç-gereçten yoksun olarak çalışmaya mecbur edilmesi olduğunu vurguladı. İnsanlarda karşılaşılan hastalıkların yüzde 60 ve dünyada yeni ortaya çıkan hastalıkların yüzde 75'inin hayvanlardan insanlara geçen zoonoz karakterde hastalıklar olduğuna vurgu yapan Fındık, "Sağlık Bakanlığı'nın Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi Hakkında Tebliğ de bildirimi zorunlu ve çok tehlikeli hastalık olarak saydığı 50 hastalığın 26 tanesi zoonoz karakterdedir. Yani önlem alınmadığı
zaman hayvanlardan insanlara geçebilen bu hastalıklar salgın niteliğinde her tarafa yayılarak bütün toplum katmanlarını etkileyecek niteliktedir. Bu bile veteriner hekimlerin önemini ortaya koymaya yeterlidir" dedi. Sağlık Bakanlığı artık bütün dünyada kabul gören "tek sağlık, tek tıp" prensibini benimsemesi gerektiğini, İfade eden Fındık, "Hayvan hastalıkları Tarım Bakanlığını ilgilendirir zihniyetinden bir an önce kurtulmalı, korunma tedaviden üstündür prensibini benimsemelidir" diye konuştu.

Fındık,  gelişmiş ülkelerde hayvansal gıdalar üretimden tüketime kadar veteriner hekimlerin denetimi altında tutulduğunu da hatırlattı.

iha
Yayın Tarihi : 25 Nisan 2009 Cumartesi 14:00:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?