2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hastanelerden işçi çıkarılmasına tepki

Karadeniz Sağlık İdarecileri Derneği Başkanı (KARSİD) İsmail Demirci, kamuoyunda hastanelerden işçi çıkarma yazısı diye gündeme gelen Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelgesi hakkında açıklama yaptı.

Genelgenin özünde iyi niyetle hazırlandığını, mevcut kaynakların etkin ve verimli kullanımını amaçladığını belirten Demirci, belirlenen kriterlerin esnetilmesi gerektiğini ifade etti.


Sağlık Bakanlığı'nın 2009/32 sayılı genelgesi, hastanelerde hizmet alımı kapsamında çalışabilecek azami personel sayısının belirlenmesine yönelik hükümler getirdiğine dikkat çeken İsmail demirci, “Genelgede belirlenen kriterler neye göre tespit edilmiştir bilinmiyor. Ancak, hastanelerin birçoğunda çalışan sayısının azaltılması cihetine gidilmesi zorunluluğu doğacaktır. Masa başında bu iş çok kolay dile getirilebiliyor. Uygulamada sağlık yöneticileri çok sıkıntı çekecekler” dedi.


Personel hesaplama kriterlerinde bir tuhaflık olduğunu ileri süren Demirci, “4 yatağa 1 personel, 500 metrekareye 1 personel,10.000 polikliniğe 1 personel, 2 doktor polikliniğine de 1 personel. Bu neye göre hesaplanmış? Bunu anlamak zor. Hem her doktora bir poliklinik odası veriyorsunuz hem de 2 doktorun odasını temizlemek, hasta bilgi kaydını yapmak, reçetelerini yazmak için toplam 1 personel hesaplıyorsunuz. Kapalı alan temizliğini düşünerek,, personel veriyorsunuz ama hastane çevre temizliğini hiçe sayıyorsunuz. En ilginci ise kurumun sağlık dışı çalışan personel sayısının yüzde 67'sini toplam miktardan düşürüyorsunuz. Bu yüzde 67 neyin göstergesidir bilinmez. Sağlık dışı personele kimler mi giriyor? Hastane müdürü, müdür yardımcı, mühendis, sivil savunma uzmanı, şoför, teknisyen ve diğer çalışanlar.

Peki, bu insanların temizlik ya da güvenlik hizmet elemanlarının hesap modülünde ne işleri var? Eleman yetmediğinde bu görevleri bu kişiler mi yapacak? Yazıktır, günahtır. Hem özel sektöre, 'işsizlik hat safhada işçi çıkarmayın' diyeceksiniz, hem de devlet sektöründe asgari ücretle yüksek okul mezunlarını dahi çalıştırırken işten atacaksınız. Bu akla, mantığa, sosyal devlet anlayışına ters. Genelgede açık olarak işten atın denmiyor. Ancak, yeni yapılan hizmet alımında sayınızı bu kriterlere göre belirleyin diyor. Buda bir daha ki yıl sizin bir kısmınızla çalışmayacağım demektir” diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 18:33:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?