2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hastanelere 'afet planı' uyarısı

Türk Tabipler Birliği Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şahan, Samsun'da kamu hastanelerinin afet planının olmadığını ve acilen oluşturulması gerektiğini söyledi.


Başkan Cem Şahan, Samsun Tabip Odası'nda düzenlediği basın açıklamasında, afet, doğal ya da doğal olmayan ani bir olay sonucunda çok sayıda insanın yaralanması ve ölmesine neden olduğunu, mal ve mülke zarar verdiğini söyledi. Bir hastanenin, kapasitesini aşan sayıda hasta ya da yaralının, herhangi bir nedenle aynı zamanda başvurmasına neden olan her olayın afet tanımına uyduğunu belirten Şahan, "Başta deprem olmak üzere sel, yangın, yüksek ölü ve yaralı sayılı trafik kazaları, terörist saldırılar, pandemi düzeyinde salgın hastalıklar afet tıbbı içinde yer alır. Afetlerde en önemli hasarı hazırlıksız yakalanan iller görmektedir.

Samsun, coğrafi ve sosyopolitik konumu nedeniyle, her zaman afetlerle karşılaşma olasılığı yüksek olan bir ildir. Afetler, lokal olarak yalnız bulunduğu bölgeyi ya da kurumu ilgilendiren iç afetler ya da kurum dışı ya da bölge dışı gibi daha geniş bir alanı içine alan dış afetler olarak ikiye ayrılırlar. Son yıllarda yaşanan eski SSK Hastanesi yangını, Ruh Hastalıkları Hastanesi yangını, iki kez ciddi sel baskınları, ishal salgınları Samsun için afet olarak adlandırılır. Tüm bu afetleri incelediğimizde etkinin yüksek olmasının nedenleri eğitimli personel, uygun ekipman ve kurumlar arası koordinasyon eksikliği ile yetersiz hazırlık olarak görülmüştür" dedi.


Hastane afet planı konusunda Samsun Tabip Odası olarak ivedilikle yapılması gerekenlere değinen Şahan, "Başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere Samsun'daki hastanelerde afet planı yoktur. Bu durum kamu yönetimsel görev ihmalidir. İvedilikle oluşturulmalı ve denetlenmelidir" diye konuştu.


Afet planlarının tüm hastane personelince defalarca tatbikatlarda denenmesi ve öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Şahan, "Samsun'da kamu hastanelerinde yangın söndürme araçlarının her an kullanıma hazır olmadığını, bu konuda ve araçların yerleri konusunda bile sorumlu personelin bilgisi olmadığını, 7 kamu hastanesindeki gözlemlerimiz sonucu saptadık. Tüm personel yangın söndürme teknikleri ve söndürme cihazlarının kullanımı konusunda eğitilmelidir. Bu konuda yetersizlik Ruh Sağlığı Hastanesi'ndeki yangın sırasında açıkça görülmüştür.

Acilen Sağlık Müdürlüğü hastanelerin afetlere fonksiyonel hazırlığında uluslararası en çok tercih edilen sistem HEICS konusunda tüm hastane yöneticilerini eğitim çalışmasına almalıdır. HEICS organizasyonu, afet öncesi afet sırası ve sonrasında hastane çalışanlarının görev ve sorumluluklarını ayrıntılı olarak tanımlar. Afet planları hem hastanelerde oluşacak sekander iç afetleri, hem de dış afetleri de içermelidir" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 15:10:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?