5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Hava kirliliği önlemleri

Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Kadir Kılıç, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla denetimlerin artırıldığını, kurallara uymayanlara hukuki cezaların uygulanacağını söyledi. 

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği'nin 13 Ocak 2005 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Kadir Kılıç, yönetmeliğin amacının konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve denetlemek olduğunu kaydetti. 

İlde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğiyle mücadele edebilmek için konuyla ilgili olarak yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gazi Belediye Başkanlığı'na bakanlıkça yetki verildiğini dile getiren Kılıç, "Bu kapsamda hava kirliliği sorununun en aza indirilmesi amacıyla kullanılacak yakıtlar ve diğer hususlarla ilgili ilimizde uygulanacak 2006-2007 yılı Isı Yakıt Programı, İl Mahalli Çevre Kurulu'nda görüşülerek tespit edilip kamuoyuna deklare edilmişti. Bizler gerekli uyarılarımızı yaptık. Şu an oluşturduğumuz ekiplerimiz denetimlerini sürdürüyor. Yakma kurallarına uymayanlar hakkında gerekli tespitler yapılarak hukuki işlemler uygulanacaktır" dedi. 

Çevre kirliliğinin önlenmesi ve bilinçli tüketim için resmi kurumlardan başlayarak kalorifer ateşçilerinin eğitime tabi tutulduğunu ifade eden Kılıç, "Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkünse sabah saat 10.00'dan sonra ve akşam en geç saat 16.00'dan önce, hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binalarında kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 santigrat dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılması gerekmektedir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2006 Cumartesi 11:15:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?