2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Havza'da arıtma tesisi tamamlandı

Samsun İl Özel İdaresi’nce Havza ilçesi Kamlık köyünde yapılan “Doğal Arıtma Tesisi” inşaatının tamamlandığı bildirildi.


Samsun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan Karanfil, doğal arıtma tesisi uygulamalarının Türkiye’de ve dünyada uygulanan ve yüksek arıtma verimi elde edilen sistemler olduğunu belirterek, proje hakkında bilgi aktardı. Proje kapsamında pilot uygulama olarak Kamlık köyü fosseptiğinden çıkan atık suyun yapay sulak alan oluşturularak arıtılmasının planlandığını kaydeden Karanfil, yaklaşık 600 kişinin yaşadığı Kamlık köyünde fosseptik deposundan çıkan atık su oluşturulan yapay sulak alan ile doğal olarak arıtılarak alıcı ortama deşarj edildiğini ifade etti. Karanfil, “Projenin uygulama aşamasında, tesis inşaatına öncelikle sulak alan yatağının kazısı yapılarak başlanmıştır.

Yatak tabanına gerekli eğim verilerek, taban ve yan yüzeylerin geçirimsizliği beton ile sağlandıktan sonra yatak ortamına atık suyun filtre edilebilmesi için 40 cm. kalınlığında çakıl, filtre malzemesinin üzerine de yatak ortamına dikilecek sulak alan bitkilerinin kök gelişiminin sağlanabilmesi için 20 cm kalınlığında tuvenan malzeme serilerek sulak alan yatağı hazırlanmıştır. Fosseptikten gelen atık suyun yatak ortamına dağıtılması ve sulak alan yatağından çıkan arıtılmış suyun toplanabilmesi için, dağıtım ve toplama rögarlarının yapılması, dağıtım-drenaj borularının döşenmesi ve bitki ekimi ile tesisin inşası tamamlanarak tesis işletmeye alınmıştır. Tesiste sulak alan bitkisi olarak typha latifolia (geniş yapraklı su kamışı) kullanılmıştır” dedi.

Bu proje sayesinde; yüksek yatırım ve işletme maliyeti gerektiren geleneksel arıtma tesisleri yerine, köylerde doğal arıtma yöntemi ile atık suların arıtılması için proje çalışmalarına devam edildiğini ve tesisin uygun alan olan yerlerde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini vurgulayan Aslan Karanfil, şunları söyledi: “Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma gayretine büyük katkısı olacak bu projenin araştırma-geliştirme, etüt-proje gibi teknik çalışmaları Samsun İl Özel İdaresi Alt Yapı Daire Başkanlığı, Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Tesisin inşası ihaleli olarak veya imkanlar dahilinde devlet-vatandaş işbirliği ile de yapılabilmektedir. Doğal arıtma tesisi, kanalizasyon inşaatı tamamlanmış ve fosseptik deposundan sonra arıtma için uygun ve gerekli araziye sahip olan yerlerde kolaylıkla uygulanabilen projelerdir. Doğal arıtma sistemleri işletmesi kolay, güvenilir ve çevre dostu sistemlerdir. Tesisin işletilmesinde elektrik enerjisi gerektirmediği için enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Konu ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup bu sistemlerden çıkan suyun, sulama suyu kalitesinde olduğu ifade edilmektedir. Bütün bu avantajlarının yanında en önemlisi doğal kaynaklarımızın, çevre ve insan sağlığının korunması için kırsal yerleşim yerlerinde büyük bir adım atılmış olacaktır.”

İha
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2009 Salı 14:59:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?