6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Hayvansal gıdalar mutlaka tüketilmeli

Kalp ve damar hastalıklarından korumak için kırmızı et, süt, süt ürünleri, tereyağı ve yumurtadan uzak durulması yönündeki yönlendirmelerin yanlış ve gereksiz olduğuna dikkat çekildi.

Samsun Tarım İl Müdürlüğü mühendislerinin yaptığı araştırmada hayvansal ürünlerin tüketimi konusunda uyarılarda bulunuldu.

Ziraat Mühendisi Nihal Canıtez'in, araştırmasında Türkiye'de havansal kaynaklı ürünlerin tüketimi gelişmiş ülkelere göre düşük düzeyde olduğuna dikkat çekildi.

Son yıllarda kamuoyunda yumurta, kırmızı et, tereyağı, süt ve süt ürünleri konusunda şüpheci ve reddedici bakış açısı ile ilgili yorumların halk arasında bu tür ürünlere karşı tüketimde azaltmaya yönelttiği vurgulandı.

Ebeveynlerin bu tür davranışları yeni yetişen gençlerde kırmızı et olarak hamburger sosis, salam gibi ürünleri tüketen süt, yoğurt, tereyağı, yumurta sevmeyen gençlik durumuna getirdiği ise ifade edildi. Ziraat Mühendisi Nihal Canıtez, hayvansal ürünlerde bulunan kolesterolün olumsuz etkileri dile getirilerek insanların tüketimini etkilendiğini söyledi.

Kolesterolün bitkilerde bulunmadığını, hayvansal bir sterol olduğunu dile getiren Canıtez, "Kolesterol bir çok olumlu fonksiyonlara sahiptir. Kanda doymamış
yağ asitlerinin özel taşıyıcısıdır. Yüzde 80-90'ı yağ ve yağda eriyen A-D-E-K vitaminlerinin sindiriminde etkili olan safra asitlerine dönüştürülür. Deriyi sudan ve suda eriyen zararlı madde emiliminden korur, kurumasını önler. Sinir sisteminin yapısına girer, hücre yapısında yer alır, yeni doğanların gelişimi için mutlaka gereklidir. Fazlası durumunda damarlarda birikerek, tıkanıklıklara, kalp-damar hastalıklarına ve kalp krizlerine yol açmakta fakat tek sebebi de kolesterol değildir. Bunların diğer sebepleri kalıtsal yapı yüzde 60 etkilidir. C vitamini yetersizliği, zihinsel gerginlik-stres, tiroid yetersizliği, hareketsizlik, şeker hastalığı, yaşlılık, fazla yeme alışkanlıkları, yetersiz ve dengesiz beslenme, sigara alkol ve doymuş yağ asitleri tüketimidir" dedi.

"Kalp ve damar hastalıklarından korumak için kırmızı et, süt ve süt ürünleri, tereyağı ve yumurtadan uzak durmaları yönünde yönlendirmeleri hem yanlış hem de gereksizdir" diyen Canıtez, "Mükemmel protein-mineral ve vitamin kaynağı olan bu ürünler kolesterol ve katı yağlar bakımından zengin olmalarına karşın linoleik asitler olmak üzere mikrop öldürücü, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, gastriti önleyici ve sinir sistemini koruyucudur. Kanserleri ve kalp damar hastalıklarını engelleyici kötü
kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırıcı özelliği bulunmaktadır. Önemli olan tek yönlü ve dengesiz beslenme yerine belli oranlarda hayvansal ürünlerin tüketilmesinin doğru olacağıdır" diye konuştu.

Kırmızı etlerle, sığır, koyun sütleri ve sakatatların tüketiciler tarafından tercih edilmemesinin nedenleri arasında yüksek yağ içerikleri, yağlarının katı doymamış ve yüksek kolesterol düzeyli olmasından kaynaklandığını belirten Canıtez, hayvansal gıdaların tüketicinin sağlığı açısından bakıldığında yararı değil, zararı söz konusu olduğunu da kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2008 Pazartesi 17:13:43
Güncelleme :29 Aralık 2008 Pazartesi 17:23:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?