2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hedef yüzde 47'nin üstü

Meydanın coşkusunu gören Erdoğan halktan yüzde 47'nin üstünde oy istedi
Seçim mitinglerine rakiplerinden önce başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, bir haftada 6 miting gerçekleştirdi. Meydanlarda toplanan kalabalıklar 22 Temmuz öncesindeki heyecanı hatırlatırken, Erdoğan'a moral oldu. Başbakan'ın dünkü durağı Milli Mücadele meşalesinin yakıldığı Samsun'du.

Cumhuriyet Meydanı, yine mahşeri kalabalığa tanıklık etti. Erdoğan'dan önce kürsüye gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, memnuniyetini biraz da şaşkın bir ruh haliyle "Bu ne muhteşem bir miting" cümlesiyle dışa vururken, Başbakan da "Bu enerjiyi nereden buluyor?" diye soranlara hınca hınç dolu meydanı adres gösterdi: "Keşke şu Samsun'daki coşkuyu, aşkı, sevdayı görebilseler. Sizin gözlerinizdeki ışık, yüreklerinizdeki muhabbet bize heyecan veriyor. Biz, enerjiyi sizin muhabbetinizden sizlerin hayır duanızdan alıyoruz."

Miting alanında Türk bayrakları ve AK Parti bayrakları yan yana sallandı. Meydandaki ilginç pankartlar göze çarpıyor. En ilginci "Biri iple sallandı, biri çarşafa dolandı, hizmet AK Parti'yle başladı" afişiydi. Afiş, 22 Temmuz'da Erzurum'da ip atan MHP lideri Devlet Bahçeli ile son dönem açılımları tartışma konusu olan anamuhalefet lideri Deniz Baykal'a gönderme yapıyordu.

Başbakan meydandaki coşkuyu görünce hedef büyütüyor. Ve 22 Temmuz'da aldıkları yüzde 47'lik oyun üzerinde bir oy istiyor: "22 Temmuz'da yüzde 47 oy aldık. Ancak beğenmediler. 29 Mart'ta vatandaşlarım 'yüzde 47'yi de mi beğenmediniz? Alın size' diyecek." Ardından Samsun'a çıkışın bu yıl 90. yıldönümünü kutlayacaklarını hatırlatıyor ve 19 Mayıs'la 29 Mart seçimleri arasında şu bağlantıyı kuruyor: "Atatürk 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basarken zihninde milli iradenin egemenliği vardı. 19 Mayıs'ın 90. yılında Samsunlular da milli iradeyi hafife alanlara en güzel dersi verecek."

Konuşması boyunca boynuna Samsunspor kaşkolu takan Erdoğan'a Çarşamba'nın meşhur 8 köşe kasketi hediye edildi. Kasketi eline alan Erdoğan, "Bu kasket bize ufak. 6 numara... Bu benim torunlarıma bile olmaz." esprisini yapıyor. Bir ara kalabalıktan bir vatandaşın "Tarıma da gel." diye seslenmesi üzerine, "Geliyorum, geliyorum çiftçideyim."deyip çiftçilere verilen desteği anlatıyor. Ardından ekliyor: "Bu paralar kasadan çıktı. Hâlâ destek verilmiyor deniyor."

Başbakan Erdoğan çetelere mücadeleye değinirken "Ergenokon'un avukatıyım" diyen Baykal'a "Hiç olmazsa sus da neticeyi bekle. Bak yargı süreci başlamış yargıya baskı yapma. Bırak." tavsiyesinde bulunuyor.

Erdoğan, konuşmasında en çok alkışı ise Mehmet Akif Ersoy'un "Zulmü alkışlayamam" şiirinden uzun bir bölümü okuduğunda aldı. "..çiğnerim çiğnenirim hakkı tutar kaldırırım. Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu" dizelerini okuduktan sonra sözü Davos çıkışına getirdi: "Birileri karşımızda yüksek sesle konuşabilir. Yüksek sesle konuşmak hiçbir zaman haklılığın ifadesi değildir. Yüksek sesle konuşmak suçluluğun ifadesidir. Yeter ki siz gerçekleri anlatın, gerçekleri konuşun. O zaman göreceksiniz ki insanlık buna çok daha farklı yaklaşacak."

İktidar partisi 2004'teki yerel seçimlerde yüzde 48'lik oy oranı ile Samsun'da yarışı açık ara önde bitirmişti. CHP ise bir süre önce hayatını kaybeden Muzaffer Önder'i aday göstermiş ve ancak yüzde 30 oy toplayabilmişti. AK Parti 22 Temmuz'da oyunu yüzde 58'e çıkardı. Yusuf Ziya Yılmaz'ı tekrar aday gösteren AK Parti'nin seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumu sanki muhalefet de kabullenmiş. Çünkü kentte diğer partilerin adaylarına ilişkin afiş ve postere pek rastlanmıyor. AK Parti'nin iddiasını Samsun Milletvekili Suat Kılıç şu sözlerle ortaya koyuyor: "Samsun'da muhalefetin adı yok. Seçimi kazanacağımız garanti olmasına rağmen yine de harıl harıl çalışıyoruz. 60 bin kişilik miting bunun göstergesi."

Medyada her tür istismar var, en sonunda bunları da açıklatacaklar

Başbakan Erdoğan, Samsun'da anamuhalefet partisi ile 'yandaş medyası'na yüklendi. Muhalefetin ve bir kısım medyanın 'çamur at, tutmazsa izi kalır' siyaseti yaptığını savunan Erdoğan, "29 Mart'ta bunun hesabını onlardan sorun. Demokratik tepkinizi ortaya koyun. Hem bunlara hem de bunların yandaş medyasına gereken cevabı verin.'' dedi. Ardından bir süre önce Doğan Medya Grubu'nun sahibi Aydın Doğan'la girdiği polemiğe atıfta bulunarak şu mesajı verdi: "Bunların yandaş medyası niye rahatsız oluyor biliyor musunuz? Hortumları kesildi onun için. Bunlarda her tür suistimal var. En sonunda bana onları da açıklattıracaklar. Tamam da beni o noktaya doğru sevk edersen bunu da söylerim ve bundan da rahatsız olmam.''

Zaman
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2009 Pazartesi 15:00:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?