2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hemşirelik Haftası kutlandı

Türkiye’de 1964 yılından bugüne kutlanan “Hemşirelik Günü ve Haftası”, Samsun’un Bafra ilçesinde ilk defa kutlandı.


Bafra Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın Okunmasıyla başlayan programda, Bafra Kızılırmak Devlet Hastanesi Başhemşiresi Nebahat Çoşkun, hemşireliğin tarihçesi hakkında bir konuşma yaptı. Tarihi çok eski olan hemşirelik mesleğinin, Eski Mısır, Hindistan, Yunanistan ve Roma’da ilk çağlarda bugünkü biçimde olmasa bile yapılmakta olduğunu söyleyen Coşkun, “Dünyada modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale (Florans Naytingel) olup, ilk hemşirelik okulunu da 1962 yılında Londra’da açmıştır” dedi.


Türkiye’de ilk olarak, "Hilal-i Ahmer Cemiyeti"nin (Kızılay) 1911 yılında hemşirelik kursları açtığını, bu kursları bitiren hemşirelerin 1912-1914 Balkan Savaşları ile 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı’nda hasta ve yaralı askerlere baktığını belirten Coşkun, Cumhuriyet sonrası ilk hemşirelik okulunun İstanbul’da açıldığını söyledi.


“12 Mayıs’ta hemşireliğin kurucusu Florance Nightingale doğduğu için, ona izafeten ‘Hemşirelik Haftası’nın başlangıç günü olmuştur” diyen Sebahat Coşkun, “Hemşirelik; insan sevgisiyle dolu, şefkatle, sabırla yapılan kutsal ve onurlu bir meslektir. Bu hafta değerlendirilirken, hemşirelik mesleğinin sorunları ortaya konur ve çözümler üretilir. Mesleğin önemine toplumun dikkati çekilir. Bu ihtiyaca cevap veren personel içinde en önemli meslek grubu ise hemşirelerdir” dedi.
Bafra Sağlık Grup Başkanı Oğuz Öksüz ise, “İlçemizde Sağlık Grubu Başkanlığımıza bağlı biri 200 yataklı diğeri 83 yataklı olmak üzere iki devlet hastanesi, bir verem savaş dispanseri, bir ana çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi ve 19 sağlık ocağı mevcuttur. Bafra olarak diğer şehirlere nazaran güzel bir noktadayız” diye konuştu.


Oğuz Öksüz sözlerine şöyle devam etti: “Bugün ilk defa olarak Bafra’da kutladığımız Hemşireler Haftası, bundan böyle geleneksel hale gelecektir. Hemşirelik; bireyin, ailenin ve toplumun sağlığını ve esenliğini koruma ve geliştirme ve hastalık halinde iyileştirmeyi amaçlar. Ayrıca hemşirelik hizmetlerinin planlanması, örgütlenmesi, uygulanması, değerlendirilmesinde ve bu hizmetleri yerine getirecek kişilerin eğitiminden sorumludur. Hemşireliğin görevi sağlığın korunmasında ve hastalıkların tedavisinde topluma ve hastaya bilgi vermek ve onların bakımını sağlamaktır.”
Törene Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Bafra İlçe Emniyet Müdürü Mahir Erol, Bafra Sağlık Grup Başkanı Oğuz Öksüz, daire amirleri, hemşireler, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 16:13:22
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 16:28:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?