6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Her yıl 5 bin kadın namus kurbanı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdülrezak Altun, dünyada her yıl ortalama 5 bin kadının namus gerekçesiyle öldürüldüğünü söyledi.


Samsun Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği Kadınlar Konseyi tarafından 'Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' sebebiyle konferans düzenlendi. Yerel Gündem 21 Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa İl Sosyal Hizmetler Müdürü Muzaffer Çelik, Yerel Gündem 21 Kadınlar Konseyi Başkanı Filiz Öztopal, ilde faaliyet gösteren çeşitli kadın derneklerinin temsilcileri katıldı.


Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü' sebebiyle Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Abdülrezzak Altun ve Psikolog Zehra Tosun, konferansa konuşmacı olarak katıldı.


Aile mahkemelerinin Türkiye'deki uygulamaları ve bu konudaki girişimlerin henüz yeterli olmadığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Altun, dünyada her 3 kadından birinin yaşamı boyunca şiddete maruz kaldığını söyledi. 15-44 yaş arasındaki kadınların ölüm nedenleri arasında şiddetin önemli bir yer tuttuğuna değinen Abdülrezzak Altun, "Kadına yönelik şiddet aynı zamanda önemli bir halk sağlığı problemidir. 2003 yılında ABD'de kadına yönelik şiddetin ekonomik boyutunu ortaya koyan rakam, 5.8 milyar dolar.

Bunun 4.1 milyar doları sadece tedavi masrafları olarak yapılan harcamalardır. Gerisi iş gücü kayıpları. 2006 yılında 89 ülkede aile içi şiddeti suç kapsamına alan kanunlar çıkarılmış durumda. Tecavüz önemli bir şiddet türü ve her 5 kadından 1'i bu sorunla karşı karşıya. Dünyada her yıl 5 bin kadının namus gerekçesiyle öldürüldüğü düşünülüyor. Ağırlıkla, İslam ülkeleriyle bu ülkelerden göç alan Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde görüldüğü rapor ediliyor" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 18:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?