6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Hisarcıklıoğlu: 82 Anayasası çürüdü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1982 Anayasası'nın çürüdüğünü ve kökten değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu anayasa ile gidecek yerimiz kalmadı" dedi.


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Samsun'un Bafra ilçesinde, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) yeni hizmet binasının açılışına katıldı. Ardından Bafra Belediyesi Kültür Merkezi'nde, "Dünyada Yaşanan Ekonomik Kriz ve Türkiye'ye Etkileri" konulu konferans veren Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2001 yılındaki kriz gibi bir durum ile karşılaşmayacağını ve bunun da hükümetin aldığı ciddi önlemler sayesinde atlatılacağına inandığını dile getirdi. Krizin, gelişmiş ülkelerden gelişen ülkelere kaydığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Bunun yanı sıra dünyada mali sektörden reel sektöre geçiliyor. Krizde tedbirli olmanın zamanının geldi. Böyle zamanlarda bilançolardaki uyumsuzluklar potansiyel riski doğuran alanlardır. Kredi maliyetleri artacak, krediyle yapılacak yatırımın verimliliği ve karlılığı daha fazla önem kazandı. Gayrimenkul fiyatlarındaki gerilemeye dikkat edilmesi gerekiyor. Gelirlerden çok harcama yapılmamalıdır. Gelirden fazla harcama yapılma devri bitti. Ayrıca dünyada en önemli sorun, para olmaması" diye konuştu.


Devlet-iş adamı ilişkisinin önemliliğine değinen Hisarcıklıoğlu, devlet iş adamlarıyla ne kadar samimi olursa, ekonomik anlamda da o kadar ülkenin ilerleyeceğinin altını çizdi. 1982 Anayasası ile ilgili açıklamalarda bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Türkiye Cumhuriyeti'nde yanlış yapılan durumlarda ne kimse hesabını sorabiliyor ne de kimse hesabını verebiliyor. En üst kademeden en alt kademeye kadar. Herkes yapılan yanlışları hesabını soruyormuş gibi yapıyor ama birbirlerini kandırıyor. O zaman ileriye gitmemiz mümkün değil. Ekonomiyi kayıt altına almalıyız. Açık söyleyeyim, hesap veremeyen, hesap soramayız. Ekonomiyi kayıt altına almadıktan sonra ilerleyemeyiz. Aslında bu sistem bilinçli olarak bu hale getirildi. Artık bu sistem yürümüyor. Haklı dahi olsa bir kişinin davası 2.5 yıldan az bir zamanda bitmiyor. Esas adalet kısa zamanda haklıyı ortaya çıkarmaktır. Bu sistemin tamamı çürümüştür. O yüzden değiştirmemiz lazım. Değiştirmek için ekonomi de güçlü olacak, demokrasi de kaliteli olacak. İkisine ihtiyaç için sistemi kökten değiştirmek lazım. Bunun da kökü Anayasa'dır. Açık söyleyeyim, bu Anayasa ile gidecek yerimiz kalmadı. 1982 Anayasası o zamanlar gerekliydi ve dünyada anlayış taktiğiydi, kabul ediyoruz. Doğru ama o anlayış kalmadı."


Dünyanın hiç bu kadar geniş kapsamlı bir küresel krizle daha önce karşılaşmadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, biri bu krizden bu şekilde çıkılacak dediğinde o kişinin doğru söylediğine inanmadığını, bunun sebebini ise dünyada krizin nasıl sona ereceğini kimsenin bilmediğini anlattı. Şirket ölçeklerinin büyütülmesiyle ilgili katılanlara bilgi veren Hisarcıklıoğlu, "Kurumsallaşma, farklılık, markalaşma, yenilikçilik ve ortaklık kültürü geliştirilmesi şarttır" ifadelerini kullandı.
Konferansa Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Vali Güzeloğlu, Hisarcıklıoğlu'na plaket, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş ise Samsun'un simgesi olan Atatürk Heykeli'nin maketini hediye etti. Ayrıca, Bafra'da istihdam ve ekonomiye katkı veren 11 iş adamına Hisarcıklıoğlu tarafından plaket verildi. Daha sonra TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Sinop'a hareket etti.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 18:46:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?