5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Hisseli hazine arazilerinin satışı

Samsun Defterdarı Ali Sağlam, Maliye Bakanlığı'nca hazine arazilerinin satışı konusunda alıcılara büyük kolaylıklar sağlandığını söyledi. 

Mülkiyeti hazineye ait gayri menkullerin ekonomiye kazandırılması ve bu suretle değerlendirilmesi maksadıyla çeşitli çalışmaların yapıldığın belirten Ali Sağlam, bunun için bir çok yasal düzenlemelerin bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Hazine'ye ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Hakkındaki Kanun olduğunu kaydetti. 

Hazine ile hisseli bulunan taşınmazlardan hazine hissesi yüzde 40, hisse miktarı uygulamasında imar planı içerisinde 400, imar planı dışında 4 bin metrekareyi aşmamak kaydıyla hissedarlara doğrudan satış imkanı getirildiğini dile getiren Sağlam, "Avantajlardan yararlanmak isteyen hissedarlara idarece takdir edilecek toplam bedel üzerinden 4'te biri peşin, arda kalan kısmına yıllık yüzde 9, aylık yüzde 0.75 kanuni faiz uygulamak suretiyle 3'er aylık dönemler halinde 8 taksitle tahsil kolaylığı sağlamaktadır. Bu kapsamda kalan hazineye ait taşınmaz malların satışları açık ihale suretiyle yapılmaktadır" dedi. 

Samsun ili merkezi ilçe sınırları dahilinde bin 390 adet hisseli taşınmaz mallardan ihaleye çıkarılan 158 tanesinden 97'sinin 240 bin 591 YTL'ye satıldığını ifade eden Sağlam, "240 bin 591 YTL'nin 161 bin 468 YTL'si tahsil edilmiş olup, kalan 79 bin 122 YTL'nin ise taksitlerle ödenmesi devam edilmektedir. Ayrıca yıl sonuna kadar 150 adet hisseli taşınmazın satışa çıkarılması da planlanmıştır. Hazinece yapılan taşınmaz mal satışından Katma Değer Vergisi alınmadığı gibi, hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ile bu işlemlerin sırasında düzenlenen belgelerde her türlü vergi, resim ve harçtan müstesna tutulmuştur. Ayrıca satışı yapılan söz konusu taşınmaz mallar, satış tarihi takip eden yıldan itibaren 5 yıl süre ile emlak vergisine tabi tutulmamaktadır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2006 Çarşamba 16:07:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?