2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hocalı Katliamının 17. yıl dönümü

Samsun'da çeşitli sivil toplum örgütlerince, 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan Türklerine yönelik yapılan 'Hocalı Katliamı'nın 17. yıldönümünde lanetlendi.


Türk Ocağı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tepki açıklamasına, 22 sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Açıklamada, 1992 yılında Ermeniler tarafından Azerbaycan Türklerine yönelik yapılan saldırı kınandı.


Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Ocağı Samsun Şube Başkanı Doç. Dr. Tuncer Çağlayan, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte, Kafkas coğrafyasında Ermenilerin Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ'ı işgal etmek için harekete geçtiklerini söyledi. Hocalı kasabasının karayolu, demiryolu ve tek hava limanının burada olması sebebiyle stratejik bir konuma sahip olduğunun altını çizen Çağlayan, "1992 Şubat'ın ikinci yarısından itibaren Ermeni silahlı birliklerinin ablukasına alınarak, her gün
bombalanmıştır. Ermenistan askerleri 1992 yılında 25'i 26 Şubat bağlayan gece Hocalı'da kadın, çocuk ve yaşlı ayrımı yapmadan 613 kişiyi hunharca katletmişlerdir. Katledilenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 70 tanesi ise yaşlıdır. Bu katliamdan 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuş, bin 275 kişi ise rehin alınmıştır. Bunların 150 tanesi ise kaybolmuştur. Yapılan incelemelerde kaybolanlar kişilerin cesetlerinin yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulaklarının, burunların ve kafaların kesildiği görülmüştür" dedi.

Ortadoğu ve Afrika'ya gösterilen ilginin 10'da 1'inin Türk dünyasına gösterilmesi halinde Hocalı'daki katliamın cezasız kalmayacağına dikkat çeken Doç. Dr. Tuncer Çağlayan, Samsun'da faaliyet gösteren ve şu anda birlikte oldukları sivil toplum kuruluşları olarak, Hocalı Katliamı'nı yapan Taşnak mensubu Ermenileri şiddetle kınadıklarını ifade etti. Açıklamanın ardından sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri alkışla tempo tutarak yaşanan soykırıma tepki gösterdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 17:39:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?