2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Hocalı Katliamının 17. yılı

Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azer Kasımzade, "Hocalı Soykırımı ve Karabağ'daki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri kınayarak lanetliyoruz" dedi.


Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Azer Kasımzade, en şiddetli savaşlarda dahi savaş dışında tutulan, dokunulmayan kesime Ermenilerin yaşlı, kadın ve çocuk demeden acımasız işkenceler yaparak katlettiğini söyledi. Prof. Dr. Azer Kasımzade, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin 25 Ocak 2005 tarihli ve 1416 sayılı kararında Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını halen işgali altında tutmakta olduğuna dikkat çekti.


Hocalı katliamının birçok ülke tarafından kabul edildiğini dile getiren Kasımzade, "Katliamı dünyanın öğrenmesi için ABD'den dahi girişimlerde bulunulmuştur. TBMM'de soykırım önergesi kabul edilmiştir. Çağımızın yüzkarası olan utanç verici bu olayını-Hocalı soykırımı ve Karabağ'daki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri kınayarak lanetliyoruz. Azerbaycan Türklerinin zor bir jeopolitik bölgede tüm zorluklara rağmen, dünyanın önde gelen altmışı aşkın ülke ve kuruluşlarında temsilcilikleri olan Cumhuriyetlerini kurdukları gibi ilelebet yaşatacaklarına eminiz. Normalde en şiddetli savaşlarda dahi savaş dışında tutulan, dokunulmayan bu kesime Ermeniler yaşlı, kadın ve çocuk demeden acımasız işkenceler yaparak katletmiştir" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Azer Kasımzade, 26 Şubat'ın TBMM tarafından da kabul edilmiş "Hocalı Soykırımını Anma Günü" olduğunu hatırlatarak, bu günle ilgili olarak 25 Şubat 2009 tarihinde saat 12.00'de OMÜ Tıp Fakültesi "Mavi Salon"da "Hocalı Soykırımı Işığında Ermeni Gerçeği" konulu sunum yapılacağını açıkladı.

HOCALI KATLİAMI
Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede bölgedeki SSCB 366. alayın da desteği ile önce giriş ve çıkışını kapadığı Azerbaycan'ın Hocalı kentinde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 kişiyi katletti. Katledilenlerin 83'ü çocuk, 106'sı kadın ve 7'ten fazlası ise yaşlı olarak kayıt altına alındı. Bu katliamdan toplam 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuştur. Bin 275 kişi ise rehin alınmış ve 150 kişi ise kaybolmuştur. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulakları, burunları ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 16:40:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?